На 12 октомври отбелязваме Световния ден на артрита

На 12 октомври отбелязваме Световния ден на артрита

На 12 октомври отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Това са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от различни видове ревматични болести страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души.

Сред най-често срещаните са ревматоидният артрит /РА/ (около 30 000 човека в България), болестта на Бехтеревпсориатичният артритподагратаразличните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозуспрогресивна системна склеродермияваскулитисиндром на Сьогрен и др.), както и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).

Ранното поставяне на диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания, но за жалост при повечето заболявания диагнозата се забавя: средно с 2 години при ревматоиден артит, с 5 години при псориатичен артрит и с 10 години при болест на Бехтерев.  Част от проблема е липсата на ревматолози.  В страната ни има само около 150 практикуващи ревматолози, а за навременната диагностика са необходими още поне 200-250, убеден е проф. Рашо Рашков, началник на Клиника по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В големите градове като Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали, Кюстендил няма такива специалисти. Още по-тежко е положението с детските ревматолози (да, за съжаление болесттта засяга и деца). Детските ревматолози в България са 11, а 7 от тях работят в София.

Недостатъчния брой ревматолози, централизирането им предимно в София и в по- големите градове водят до забавяне на диагнозата и в проследяването на състоянието на хората.

Друг тревожен факт е, че автоимунните ревматични заболявания засягат предимно млади хора, в разцвета на силите им, които ако не започнат лечение навреме, ще получат увреждания, някои от които необратими. Ревматичните заболявания са сред основните причини за неработоспособността на населението и ежедневно водят до отсъствието на 1 млн. европейци от работа. Затова и темата на Световния ден, инициирана от Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР) тази година, е „Време за работа“. Тя има за цел да разсее погрешните схващания за мускулно-скелетните заболявания и да покаже как работодателите могат адекватно да подкрепят хората, страдащи от тях.

Въпреки че ревматичните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в света, клиничните пътеки, по които се лекуват пациентите с ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит и др. са едни от най-недооценените. Същевременно поставянето на диагноза и проследяването на тези болести е свързано с много на брой и скъпи изследвания. Това често поставя лекарите в ситуацията на труден избор между нуждите на пациентите си и ресурса, отпускан от здравната каса.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се намира най-голямата и най-старата Клиника по ревматология в България. Разполага със стационар от 70 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22 лекари – 7 хабилитирани лица, 5 лекари – 3 главни асистенти, 2 асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”