Вертебропластика вдига на крака за 2 дни възрастни хора с фрактури на гръбнака

Вертебропластика вдига на крака за 2 дни възрастни хора с фрактури на гръбнака

ЖЕНИТЕ БОЛЕДУВАТ ПО-ЧЕСТО ОТ ОСТЕОПОРОЗА, НО МЪЖЕТЕ СА ПО-ЗАСТРАШЕНИ ОТ ФРАКТУРИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

В Европа годишно около 450 000 човека получават фрактура на гръбнака като съотношението мъже : жени е 2:1. Същевременно при жените рискът от развитие на остеопороза е два пъти по-голям, отколкото при мъжете. Това означава, че дамите боледуват по-често от остеопороза, но пък представителите на силния пол са по-застрашени от получаването на фрактури на гръбнака, в следствие от това заболяване. Любопитната статистика изнесе доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в предаването „100% будни“ по БНТ. Повод за участието му бе Световния ден за борба с остеопорозата, който отбелязахме на 20 октомври.

Средно годишно в България около 90 000 човека претърпяват по една фрактура на прешлените, каза още известният гръбначен хирург. Той опроверга общоприетото схващане, че фрактурите на тазобедрената кост са най-честото усложнение от намалението на костната плътност. Оказва се, че деформирането на някой от гръбначните прешлени по-често води възрастните хора в болницата.

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО И КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЕРТЕБРОПЛАСТИКАТА?
Решението в такива случаи е вертебропластика. При нея в прешлена се вкарва подобно на костен цимент вещество, което след 7-8 минути се втвърдяла и подсилва неговата структура. Манипулацията се извършва изцяло под рентгенов контрол. Може да се направи с локална или с пълна упойка, в зависимост от желанието на пациента и неговото общо състояние. При много увредени (от други, придружаващи заболявания) пациенти, при които пълната анестезия би довела до някакъв риск, препоръчваме локална упойка, разказа неврохирургът. Той обясни, че субстанцията, която се инжектира в тялото на прешлена при тази операция не се резорбира от организма. Тя си остава там. Човешкият организъм има това свойство, че когато леко му се помогне, той другата част си я доизгражда. Процедурата спира изцяло наличието на болка за пациента, което е много важно. Доказано е, че един възрастен пациент, ако остане обездвижен, в 80% от случаите завършва летално, защото липсата на движение води до емболии, тромбози. Затова е и максимата, че движението е живот, убеден е неврохирургът.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ПРОЦЕДУРАТА И ЗА ВСЕКИ ЛИ Е ПОДХОДЯЩА?
Доц. Каракостов обясни, че процедурата трае около 25 минути, максимум 30, в зависимост от това колко нива се запълват. Могат да се запълнят едновременно до 8 нива. Известно ограничение за извършването на операцията има при пациенти, които не могат да легнат по корем. И допълни, че благодарение на опита, който притежават специалистите в клиниката, в такива случаи болният се слага да легне на операционната маса настрани. Това създава някои затруднения, най-вече свързани с настройването на рентгеновия апарат, но те са преодолими. „Практически няма противопоказания за извършването на вертебропластиката, включително и по отношение на възрастта. 90% от нашите пациенти, които се подлагат на тази манипулация, са хора на и над 70 години“, категоричен е неврохирургът.

ОСВЕН ПРИ ОСТЕОПОЛОТИЧНИ ФРАКТУРИ, ПРИ КАКВИ ДРУГИ СЛУЧАИ СЕ ПРИЛАГА?
Вертебропластиката се използва масово не само при счупвания в следствие на остоепороза, но и при тумори в гръбначния стълб (в костната му структура), особено при метастази. Често пациентите, които идват при нас, са с множество метастази, които предизвикват болка, без да има някакъв неврологичен дефицит. Циментът, който вкарваме, обгръща тумора, един вид го неутрализира и премахва болката. Така пациентът може да води един нормален начин на живот и да си продължи химио или лъчетерапията, обясни доц. Васил Каракостов.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА?

„Най-често фрактурите на гръбначния стълб се откриват след рентгенова снимка, но, за да решим дали е нужна операция или не, трябва да се направи и ЯМР.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ БОЛНИЧНИЯТ ПРЕСТОЙ?
Доц. Каракостов обясни, че практиката по света, а и в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“, е пациентът да преседи поне едно денонощие в болницата. „Това означава, че ако е приет днес и са му направени всички изследвания, на следващия ден го оперираме и след това можем да го изпишем: още вечерта или на другия ден сутринта, в зависимост от това как се чувства. Вложеният в счупения прешлен циментът полимеризира за около 7 минути – това е времето, през което може да се работи. След това са нужни още около 7 минути, за да стегне, след което вече няма никакви ограничения“, разказа доц. Каракостов.

Цялото интервю можете да изгледате от ВИДЕОТО.

Източник: БНТ, „100% будни“