Безплатен онлайн симпозиум на тема “Редки болести в гастроентерологията“

Безплатен онлайн симпозиум на тема “Редки болести в гастроентерологията“

На 14 ноември (събота) ще се проведе онлайн симпозиум на тема “Редки болести в гастроентерологията“. Организатор на събитието е Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN) в партньорство Българското, Румънското и Молдовското дружество по гастроентерология.

Освен това, курсът е подкрепен от Европейското дружество за изучаване на черния дроб (EASL) и Европейската асоциация на гастроентеролозите от доболничната помощ (ESPCG).

Това е първият научен симпозиум на европейско ниво, който се фокусира върху редките болести на храноспилателната система.

Участието на симпозиума е напълно безплатно, нужна е само регистрация на следния сайт: https://eagenmoldavia2020.navus.io/769/page/home

Лекции от българска страна ще изнесат д-р Соня Драгнева от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, която ще говори за диагноза при болест на Уилсън и д-р Радислав Наков, който ще изнесе лекция на тема „Гастроинтестинални прояви при транстиретинова амилоидоза“.

Д-р Соня Драгнева                                Д-р Радислав Наков

Цялата програма на събитието – https://eagenmoldavia2020.navus.io/program

В Европа 5% от населението страда от едно от над 5000 редки заболявания. Редките болести, понякога се наричат сираци, т.е. те са често пренебрегвани от практикуващите лекари, поради липса на достатъчно разбиране и  наличеито на специфична терапия. Много от редките заболявания засягат гастроинтестиналната система.

Източник: Българско дружество по гастроентерология