Д-р Виолетка Маринова: Задава се бум от онкологични заболявания

Д-р Виолетка Маринова: Задава се бум от онкологични заболявания

  • ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
  • ИМУНО И ХИМИОТЕРАПИЯТА НЕ СА КОНТРАИНДИКАЦИЯ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНА
  • ЕДНА ПЕТА ОТ ПАЦИЕНТИТЕ, КОИТО КОНСУЛТИРАХ МИНАЛАГА ГОДИНА ПО СЛУЧАЙ 4 ФЕВРУАРИ, НАУЧИХА ОТ МЕН, ЧЕ ИМАТ РАК

Цялото интервю можете да изгледате от ВИДЕОТО

Д-р Виолетка Маринова беше специален гост в предаването “Директно” на ТВ Bulgaria on Air. Ето какво сподели тя във връзка с лечението на онколоболните пациенти по време на пандемията и инициативата на Клиниката по хематология и онкология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” за безплатни онлайн консултации с хематолог и онколог.

Водещ: Как протича лечението на онкоболните в условията на КОВИД пандемия и има ли нещо по-различно?

Д-р Маринова: Преди лечението има диагностика. За да бъдат лекувани тези пациенти, трябваше да бъдат извършвани редица изследвания като фиброгастроскопия, фибробронхоскопия, фиброколоноскопия, а те бяха ограничени временно. Това затрудни диагностицирането на процеса и отложи лечението. Лечението е комплексно. То е и оперативно, и с медикаменти, а понякога се прилага и лъчетерапия. Според едно проучване сред онколозите в страната, което беше направено в края на миналата година, болните са намалели с 32%. Ние също го усетихме в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Около 25% бяха по-малко пациентите точно за тези фиксирани месеци, в които пандемията беше в разгара си.

Водещ: Т.е. вие казвате нещо много притеснително: че се очаква бум на онкопациенти, които ще са с късно установени заболявания.

Д-р Маринова: Да, притеснено ми е и на мен. Дано да не съм права. Дано да е по-малък процентът. Но е факт, че една малка част от пациентите не са диагностицирани, а тези, които не са провеждали лечение, ще са с прогресирало заболяване, което е притеснително.
Моето внимание е насочено най-вече към карциномите на белия дроб. Там са усложненията. Пандемията протичаше по-тежко при тях.

Водещ: Вие изпреварихте въпроса ми. Как протича КОВИД инфекцията при хора с онкологични заболявания?

Д-р Маринова: Има различни варианти – от леко, през средно тежко до тежко. Карциномите на белия дроб бяха най-тежко засегнати и имам пациенти, които загубих в следствие на КОВИД, а не на онкологичното им заболяване.

Водещ: Това до какъв извод доведе? Смъртността сред онкоболните нарасна ли?

Д-р Маринова: Това беше едно от най-големите ми опасения в началото на пандемията, че хората на имунотерапия ще бъдат най-засегнати. Оказа се, че на първо място са пациентите със сърдечно-съдови заболявания, последвани от диабетиците. На трето място си седят онкоболните и това не е за подценяване.

Д-р Виолетка Маринова е един от най-опитните онколози в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” с над 30-годишен стаж като лекар. Има специалности по Вътрешни болести и Онкология. Специализирала е в Швеция, Чехия и Гърция.

Водещ: Забраната на плановите операции по какъв начин се отрази – не само при диагностицирането, но и при лечението на тези пациенти?

Д-р Маринова: Пак ще спомена, че лечението на нашите болни е мултидисциплинарно. То не е само оперативно, но пък, за да се стартира, понякога е необходимо да бъде извършена оперативна интервенция. Има случаи, в които можем да се намесим преди операцията, но пък тогава трябва да бъде поставена диагноза. В този смисъл отварянето на хирургичните клиники е най-доброто. В интерес на истината си мислех дали не беше удачно да се обособят т. нар. зелени коридори за тези пациенти.

Водещ: Да поговорим за ваксините. Има ли протокол, който да отговаря на въпроса дали е рисково ваксинирането на тези пациенти?

Д-р Маринова: Понеже предаването се казва „Директно“ и аз така ще ви отговоря: няма такъв протокол! Моето мнение е, че трябва да се ваксинират всички онкоболни, тъй като те са имунокомпроментирани. За съжаление към момента имаме много неизвестни. В характеристиките и на трите одобрени ваксини пише, че няма достатъчно данни за онкоболните пациенти. Причината е, че те не са били включени в достатъчна степен в групите, върху които са изпитвани тези ваксини и това е нормално. Не бива този факт да се възприема като контраиндикация. Опасенията са, че няма да има такъв имунен отговор, както при пациент, който е без онкозаболяване. Но да не забравяме, че освен имунен отговор, има и активиране на клетъчен имунитет, който доказа своята роля в тази пандемия.

Водещ: В такъв случай има ли нещо по-специфично, което ще се спазва при ваксинирането на тези пациенти? Трябва ли да бъде избран определен период? Нужно ли е да се разреди времето между двете дози?

Д-р Маринова: Моето убеждение е, че не трябва да се ваксинират тези, които са преболедували. Те вече са се срещнали с вируса и имат някаква защита. Може би на по-късен етап.
Хората, които провеждат химиотерапия, са най-уязвими и са групата, която задължително трябва да бъде ваксинирана. Вече има данни, че имунотерапията също не е контра индикация. Според проучване, направено в Америка, тази група пациенти, въпреки че са имали по-слаб имунен отговор, са преживяли по-спокойно заболяването.

Водещ: Как стои въпросът с изграждането на антитела при хората с онкологични заболявания? Те изграждат ли същия брой антитела, както останалите?

Д-р Маринова: По мои наблюдения е малко по-скромна цифрата, но има антитела.

Водещ: Като говорим за уязвими групи, трябва ли да се промени графикът на ваксинацията и такива хора да бъдат ваксинирани най-напред?

Д-р Маринова: От позицията на лекуващ лекар, бих искала моите пациенти да имат приоритет, но естествено това ще решат щабът и експертният съвет.

Водещ: Да поговорим и за кампанията, която вашата болница, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, организира за втора поредна година.

Д-р Маринова: Нашето желание е да помогнем на пациентите възможно най-безопасно да стигнат до нас. Това, което предстои, са онлайн консултации, безплатни. Всеки пациент, който има желание да потърси първо, второ мнение, може да посети сайта на болницата, да влезе в секция „Новини“. Там ще види една платформа Healthyco, която ни помогна да бъдем достъпни, да сме на безопасно разстояние и в същото време да спестим време на нашите пациенти и не на последно място финансови разходи, ако има пациенти от страната. Миналата година това се случи преди пандемията и контактът беше директен. Сега е онлайн. За някои хора това може да е донесе затруднения, но пък съм сигурна, че техните близки ще помогнат. Два дни ще са тези консултации, но ние имаме идея така да бъде и за в бъдеще. Молбата ми към пациентите е документите, които изпращат, да бъдат максимално подредени: епикризи, изследвания, образни изследвания, всичко, което имат, да го изпратят. Ние в 7-дневен срок ще имаме отговорността да отговорим.

Водещ: Какви документи ви трябват и това, което организирате, всъщност консултация от разстояние ли е или преглед (защото знаем, че вие лекарите от разстояние не обичате да преглеждате)?

Д-р Маринова: Аз съм от тези лекари. Това е един по-кратък път да стигнат до нас, да дадем становище. Без физикален преглед не се случва нищо, но пък това спестява много време. Целта е да улесним пациента да не губи от работното си време, съответно ние да сме в състояние да реагираме. Необходимите документи: епикриза (от лъчелечение, химиотерапия), образна диагностика, проведено лечение, за да можем хронологично да проследим хода на заболяването и да дадем второ или първо мнение.

Водещ: Това означава ли, че хората няма да очакват конкретно лечение, а по-скоро мнение по това, което вие виждате?

Д-р Маринова: Напротив. Д-р Йорданов ще консултира хематологичните пациенти, аз лично поемам онкологичните. Мога да дам конкретно лечение, схема, поведение, стратегия за лечението. В тази група има болни, които още не знаят накъде да тръгнат. Аз ще предложа стратегия и стъпка по стъпка как да стигнат до диагнозата. ПОВЕВЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИТЕ ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ ОТ ТУК

Водещ: Как изглеждаше този разговор миналата година, когато физически се виждахте с пациентите?

Д-р Маринова: Една част се лутаха: дали оперативно лечение, дали химиотерапия. Други нямаха диагноза. А трета група искаха второ мнение дали правилно са лекувани в други лечебни заведения. Четвъртата група пациенти бяха такива, които искаха да знаят, след като са провели всичко като лечение, какво следва.

Водещ: Имаше ли такива пациенти, които не знаеха, че са с диагноза рак и го научиха от вас?

Д-р Маринова: …..За съжаление имах и такива болни, около една пета от тях.

Цялото интервю можете да изгледате от ВИДЕОТО

Източник: ТВ Bulgaria on AIR