Всяка пета сложна мозъчна и гръбначна операция през 2020 е направена в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Всяка пета сложна мозъчна и гръбначна операция през 2020 е направена в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

За поредна година Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е без конкуренция в обема на сложните мозъчни и гръбначни операции. Това показва Индекс на болниците.
Подробни данни от Индекса на болниците в областта на неврохирургията можете да видите ТУК

Всяка пета голяма мозъчна и гръбначна операции в България е била извършена в столичната болница, показва статистиката. Общо 2200 са интервенциите, които са осъществени там през изминалата година, което е колкото обемът на всички големи софийски болници, които имат възможност да извършват сложна мозъчна хирургия, взети заедно. Близо 90% от тези операции са били извършени чрез използване на невронавигация (съвременна апаратура, която намалява рисковете и скъсява периода на възстановяване). Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше първата в България, която въведе тези свръх съвременни технологии в рутинната си практика.

Оказва се, че неврохирургията е сред областите, върху които пандемията от COVID-19 е оказала най-малко влияние. Само с 8% е намалял обемът при тях, съобщават от clinica.bg. От медията обръщат внимание и на факта, че въпреки кризата, предизвикана от вируса, тенденцията съм увеличаване на медицинските заведения, в които се използват съвременни технологии, се запазва.

Проф. Васил Каракостов

„Поради естеството на заболяванията, които се лекуват, нашите пациенти не могат да чакат – повечето състояния в областта на неврохирургията са спешни“, обяснява запазения обем на операциите началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. Васил Каракостов. Според него много голяма роля за добрия резултат на клиниката, която ръководи, има фактът, че персоналът в нея е успял да се опази от заразяване и това не е довело до сътресения в работата. „Под 1% от моите колеги се срещнаха с вируса, което показва, че сме осигурили едно много сигурно място за лечение на нашите пациенти“, категоричен е проф. Каракостов. Ниският брой заразени той обяснява с целенасочената политика на болницата за тестване на персонала всяка седмица в най-критичните периоди на пандемията, както и с много добрата дисциплина на своите колеги, които през цялото време са се съобразявали с противоепидемичните мерки.

* Индекс на болниците е съвместен проект на здравната платформа clinica.bg и социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и clinica.bg