Становище на Световната лига за борба с епилепсията (ILAE) относно ваксинация срещу COVID-19 на хора с епилепсия

Становище на Световната лига за борба с епилепсията (ILAE) относно ваксинация срещу COVID-19 на хора с епилепсия

Предлагаме ви становището на Европейската лига за борба с епилепсията. Публикуването му става възможно, благодарение на усилията на доц. д-р Петя Димова, която заедно с доц. д-р Красимир Минкин, е основател на единствения в България Център за функционална и епелиптична хирургия. Доц. д-р Димова е и председател на Българското дружество против епилепсията (ДПЕ), както и член на Световната лига за борба с епилепсията.
Оригиналните препоръки (на английски език) можете да видите от тук:
https://www.ilae.org/patient-care/covid-19-and-epilepsy/covid-19-vaccines-and-people-with-epilepsy

Понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че конкретно епилепсията е свързана с по-висок риск от странични ефекти от ваксините срещу COVID-19.

За хората с епилепсия рискът от инфекция с COVID-19 и потенциални усложнения далеч надвишава риска от странични ефекти от ваксините срещу COVID-19.

Както при другите ваксини обаче, може да се прояви фебрилитет след ваксинация срещу COVID-19. Това може да понижи прага за епилептични пристъпи при някои хора. Антипиретиците (напр. Парацетамол / ацетаминофен), приемани редовно в продължение на 48 часа след ваксинацията (или за продължителността на фебрилитета), ще сведат до минимум този риск.

Преди да получите ваксина срещу COVID-19, уведомете Вашия лекар, че имате епилепсия, както и за всяка друга важна медицинска информация, като например:

  • Алергии, особено алергия към която и да е съставка във ваксината
  • Алергични реакции към предишни ваксини (напр. грипна ваксина)
  • Текущ или скорошен фебрилитет, или инфекция
  • Всички лекарства, които приемате, особено лекарства, които потискат имунната система (напр. имуномодулиращи или имуносупресивни лекарства) или антикоагуланти.
  • Ако сте бременна или кърмите, или планирате да забременеете.

Както при всяка ваксина, не трябва да получавате ваксина срещу COVID-19, ако сте алергични към някоя от нейните съставки. Не трябва да получавате втора доза, ако сте имали алергична реакция към първата доза.

Ако вече сте получили ваксина срещу COVID-19, важно е да продължите да носите маска и социална дистанция. Настоящите ваксини намаляват риска от заболяване от COVID-19 с до 90%, в зависимост от конкретната ваксина, но ваксинираните хора все още могат да разпространяват COVID-19 на други, без да знаят, че носят вируса на болестта.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”