Проф. д-р Красимир Антонов д.м.н.: Юнашкото пиене завършва с цироза и смърт

Проф. д-р Красимир Антонов д.м.н.: Юнашкото пиене завършва с цироза и смърт

Проф. д-р Красимир Антонов, д.м.н., е сред най-изтъкнатите хепатолози в България. Има специалностите “вътрешни болести” (1995 г.) и “гастроентерология и диететика” (2000 г.), с международни специализации в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага. Защитава дисертация на тема “Хроничен делта хепатит” и придобива образователна и научна степен доктор. Проф. Антонов е председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член е и на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL).

Проф. д-р Красимир Антонов, д.м.н.

В момента проф. Антонов е началник на Отделение “Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София. За читателите на в. “Доктор” проф. Антонов обясни как човек уврежда черния си дроб.

– Проф. Антонов, как увреждаме черния си дроб?

– Черния си дроб увреждаме преди всичко с консумация на алкохол, и то в значими количества. Другият начин е като напълнеем и натрупаме мазнини -така наречената стеатоза на черния дроб. По-специфичен начин за увреждане, но много разпространен, е чрез хронични инфекции от хепатитни вируси -хепатит В, хепатит С, хепатит D. Макар и рядко, черният дроб боледува също от автоимунни, генетични и други заболявания.

– Кога трябва да потърсим помощ?

– Когато се повишат чернодробните ензими -трансаминазите АСАТ и АЛАТ. Това са цитолитични ензими, които показват дали умират чернодробни клетки. Другите два показателя са ГГТ/GGT (гамаглутамил трансфераза) и алкална фосфатаза. Тези два чернодробни ензима показват заболявания на жлъчното дърво -малките жлъчни капиляри и жлъчни пътища, които се намират в черния дроб. Тези ензими се повишават при автоимунни състояния каквито са първичната билиарна цироза и автоимунен склерозиращ холандит. Гамаглутамил трансферазата се увеличава и при сериозна консумация на алкохол. Когато при нас дойде пациент с такъв резултат от изследването, със сигурност той прекалява с алкохола и неговият черен дроб е започнал да се уврежда. 

– Понеже в България е признак на мъжкарство да се пие много, как убеждавате тези пациенти да спрат да пият?

– Не се справяме. Животът сам се справя с тези юнаци. Много хора, които починаха от чернодробна алкохолна цироза, са ми казвали: “Докторе, ти нищо не разбираш. Алкохолът е толкова качествен. Аз съм здрав като камък”. 

Но обикновено тези хора, както са здрави като камък, в един момент рязко се влошават 

Кожата им пожълтява, пълнят се с течност и пристигат при нас в насипно състояние, тоест с “Бърза помощ”, на носилка. Голяма част от тези юнаци умират. 

Наистина асоциирането на юначеството с алкохола е факт в България. Ние не можем да променим навиците на пациентите си, докато конкретният човек не се усети докъде го води алкохолът.  Независимо дали е домашен или купешки, алкохолът в големи количества след 5-6 години редовна употреба довежда до чернодробна цироза, до общо тежко състояние. 

– Боли ли черният дроб?

– Боли, но в два случая. Първият е при острите хепатити: хепатит А – на мръсните ръце, и при хепатит Е. Вторият е, когато е настъпила чернодробна цироза, която е преминала в рак на черния дроб. При останалата патология черният дроб не боли. Човек изпитва някакъв дискомфорт, тежест, мравучкане, подпиране и т.н., но не и болка.

– Много хора приемат хранителни добавки за изчистване на черния дроб. Такива продукти се рекламират и по телевизиите. Какъв е ефектът им?

– Те са обикновено на растителна основа и играят ролята на антиоксидант. От тези натурални продукти черният дроб може наистина да получи помощ, тъй като намаляват увреждането му. Но не могат да предпазят човек, който редовно пие алкохол, нито да спрат развитието на цирозата. Единствено, ако се намали или спре пиенето, може да се предпази увреждането на черния дроб. Ако човек си пие и приема натурален продукт от магарешки бодил, пак ще развие цироза. 

– Продължава ли да е така ефективна терапията за хепатит С, която направи революция в лечението на това заболяване?

Тази терапия е изключително ефективна. В нашия център в Университетска болница “Св. Иван Рилски” вече сме излекували 800 пациенти. Реално само двама не успяхме да излекуваме, при тях няма трайно премахване на вируса. Но трябва да уточня, че когато чернодробната болест е много напреднала, декомпенсирана, дори да се премахне вирусът, тези пациенти пак умират от цироза. Защото терапията не може да върне в изходна позиция вече много напредналата чернодробна цироза с пожълтяване и с асцид в корема, с кървящи варици и увреден мозък. От една точка няма връщане назад. 

При малка част от пациентите терапията доведе до възстановяване на черния дроб. Когато цирозата е в начална фаза, е въможно след 5-6 години черният дроб да се върне към първоначалното си състояние. Затова колкото по-рано диагностициран е хепатит С и започне лечение, толкова по-добър е ефектът от терапията.

– Каква е профилактиката на хепатит С?

– Изследвайте се, изследвайте се! Никой не е застрахован, че няма да се зарази. Имам пациенти от всички слоеве на обществото -от най-бедните, до най-богатите, от незавършилите образование, до най-учените и интелигентните. Нямат значение нито расата, нито полът. Всеки човек може да бъде инфектиран и ако не се изследва, е възможно тежко да пострада.

А при положение че лечението на хепатит С има почти 100-процентна успеваемост, че е по-добро от ваксина, не е нормално да не активираме хората да се изследват и да предотвратят тежко увреждане на здравето си. Нашето общество и институции трябва да бъдат много по-активни в информирането на населението от нуждата да се изследва.  Статистиката показва, че 80% от инфектираните с хепатит С не знаят за заболяването си. В България 77 000 души са инфектирани, а това вирусно заболяване е основна причина за неалкохолна цироза и рак на черния дроб.

– Какви точно изследвания се правят за хепатит С?

– Изследват се антитела срещу хепатитен вирус С (анти-HCV). Ако пробата е позитивна, трябва да се потърсят съответните гастроентерологични кабинети или клиники, където лекуват заболяването. 

– Много хора са с хронични заболявания, на постоянна медикаментозна терапия, която също уврежда черния дроб. Какво препоръчвате за тези пациенти?

– Обикновено се обръщаме към колегите, които водят терапиите, с молба да редуцират максимално дозата на съответния медикамент, ако това е възможно. Обикновено към това прибавяме медикаменти на растителна основа с антиоксидативно действие. Те намаляват до известна степен увреждането на черния дроб. Като се намали токсичната доза на основния медикамент, плюс тези антиоксиданти, при голяма част от пациентите постигаме резултат.

Автор: Мара КАЛЧЕВА

Източник: в-к “Доктор” и zdrave.to