По-големи ли са пораженията от Британския щам на COVID-19?

По-големи ли са пораженията от Британския щам на COVID-19?

Тежките изменения в белия дроб могат да останат до 6 месеца

Проф. Пенко Шотеков, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и доц. Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в болницата бяха специални гости в коментарното предаване на Нова телевизия – “Неделята на Нова”. Те споделиха своите впечатления за това какви поражения нанася вирусът върху пациентите прекарали инфекцията и колко време се задържат тези последствия.

„Пораженията от новия щам в страната определено са по-големи. Пневмониите, които ние наблюдаваме засягат значително по-голяма част от дробовете на пациентите. Самият вирус е изключително многолик. Ние все още знаем много малко за него”. Това заяви в „Неделята на NOVA” доц. Марин Пенков. Той обясни какви са предимствата на новото нискодозово изследване на белия дроб на скенер, което дава много добра информация за засяганията, а същевременно е с минимално лъчево натоварване.

Той добавя, че при първите две вълни засягането на дробовете е било около 20-30%. В последно време у нас се наблюдавали значително по-големи поражения.

Мирисът в голяма част от случаите се възстановява до две седмици. Наблюдават се обаче и такива, които не могат да усещат мирис в продължение на месеци. Има случаи, които доказват, че има засягане на централната нервна система. Тези клетки се възстановяват, но когато има засягане, то става много по-бавно”, добави проф. Пенко Шотеков.

Специалистите изказаха мнение, че човек може да развие тромбози при всякакви обстоятелства.

„Промените в белия дроб стоят минимум 3 месеца, а по-тежките изменения могат да останат до 6 след преболедуване”, обясни още доц. Пенков.

Цялото участие на проф. Шотеков и доц. Пенков гледайте във ВИДЕОТО