Нямаме култура на профилактика и това ни струва много скъпо

Нямаме култура на профилактика и това ни струва много скъпо

Д-р Марин Пенков от УБАЛ “Св. Иван Рилски” коментира за Bulgaria ON AIR, че без образната диагностика лечението на един пациент би се случило много трудно.

Образната диагностика е една много важна специалност. Много често ние сме първите, които виждаме състоянието на пациента и откриваме истинското му заболяване. Правилното използване е много мощен инструмент, много силно оръжие в навременно лечение“, обясни той.

Относно правилното използване на образната диагностика у нас, според д-р Пенков дълго време се е разчитало на това, че ако има добра апаратура, то ще имаме и добра диагностика.

“Eдна кола не се кара сама. И не се разчиташе на обучението на кадрите по образна диагностика. Бавно във времето това се променя. За последните 10 години навлизат много млади хора”, отбеляза гостът в “Денят ON AIR“.

Защо е важна образната диагностика?

“Колкото по-рано хванете едно заболяване, толкова по-лесно ще го излекувате. Когато то е много напреднало, особено за онкологичните заболявания, едно е да откриете 2-милиметров тумор, който се изрязва и повече го няма, или един тумор, който е хванал съседни органи и е дал метастази в цялото тяло. Тогава всъщност човекът става нелечим”, обясни д-р Пенков.

По думите му ние нямаме култура на профилактичните прегледи и “това ни струва много скъпо”. Според него системата за профилактика на рака на гърдата е много добре изградена.

Проблемът идва от това, че българите не обичат да ходят на профилактика, а когато нещо ги заболи”, смята лекарят.

Пенков посочи, че държавата ни се е справила адекватно с овладяването на пандемията от коронавирус и взетите мерки са били видимо навременни.

“Цифрите, които виждаме, са доста добри на фона на всички други държави в Европа. А дори повишаването на случаите в България, отнесено към Северна Македония, е значително по-малко”, каза д-р Пенков.

Според него носенето на маски трябва да остане задължително, а не препоръчително.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО.

Източник: “Денят On Air”, ТВ Bulgaria on Air