Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор

Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор

Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип 2. За повечето пациенти той е преходен, поясни в интервю за БНР д-р Ваня Грозева, специалист ендокринология и нефрология, в Клиниката по нефрология на Университетска болница „Св. Иван Рилски“. Предразположени към диабет като пост Covid синдром са хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Д-р Ваня Грозева, ендокринолог

„Covid-19 може да провокира първа изява на захарен диабет. Това не е негова характерна особеност – това го „могат“ всички инфекциозни причинители: било то бактерии, вируси, гъби, които причиняват възпалителни процеси в човешкия организъм. Сам по себе си Covid-19 не е диабетогенен вирус. В случая той се явява стресов, отключващ, провокиращ фактор, който може да изяви захарен диабет и то при определени хора, при пациенти, които имат други предразполагащи фактори за диабет“, посочи д-р Грозева в предаването „Преди всички“.

За ендокринолозите не е неочаквано съчетанието на захарен диабет тип 2 и Covid-19.

Роля в процеса на проявяване на диабет при пациентите с Covid-19 играят кортикостероидите, които имат значима роля и животосъхраняващ ефект в лечението на коронавируса. Повишаването на кръвната захар при пациентите с Covid-19 обаче не е противопоказание за прилагането на кортикостероиди, уточни д-р Ваня Грозева.

„Очакваме страничен ефект – повишаване на кръвната захар. Поради тази причина това е показател, който се изследва ежедневно, даже по няколко пъти на ден.“

„Това е страничен ефект при кортикостероидното лечение, но то е съществено важно при лечението на Covid инфекцията. Ние го прилагаме, съответно коригираме високата кръвна захар“, допълни тя.

Всички пациенти, реагирали с висока кръвна захар вследствие на стероидното лечение, т.нар. стероиден диабет, или са реагирали със стресова хипергликемия в хода на Covid инфекцията, остават във високорискова група за отключване на захарен диабет тип 2 в бъдеще“, предупреди д-р Грозева. Тя съветва в тези случаи да се проверява кръвната захар поне три-четири пъти годишно. Въпрос на време е да разберем при каква част от пациентите този диабет ще стане траен.

Covid-19 често е повод за откриване на вече наличен захарен диабет тип 2, подчерта ендокринологът.

Говорим за висока скрита заболеваемост на Covid, но още по-висока и по-скрита е заболеваемостта от захарен диабет“, коментира Ваня Грозева, според която „българинът масово не знае, че има висока захар, не знае, че има високо кръвно налягане.“

„Може и да го е имало години преди това и Covid да е станал повод за откриването му. Това са болести, които не болят. Нашата народопсихология обикновено на българите е, че когато не ни боли, ние не се преглеждаме, не ходим на лекар. Тези заболявания – артериална хипертония, захарен диабет протичат скрито, подмолно, години наред, докато нямаме някакъв повод да ги открием.“

Д-р Грозева категорична препоръчва на пациентите с диабет да се ваксинират.

Цялото интервю чуйте в ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Източник: Българско национално радио