Методите, които улесняват живота на болните с Паркинсон

Методите, които улесняват живота на болните с Паркинсон

Дълбоката мозъчна стимулация за борба с болестта навлиза в България благодарение на доц. Минкин

За болестта на Паркинсон в предаването “Пулс” по NOVA NEWS говори доц. д-р Красимир Минкин, неврохирург в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той и неговия екип извършват първата имплантация на дълбоки електроди.

От 1997 г. на 11 април се отбелязва Световния ден за борба с болестта на Паркинсон.

Дълбоката мозъчна стимулация за борба с болестта навлиза в България благодарение на доц. Минкин. Не е имало финансиране, ето защо след 10-годишна борба едва през 2013 г. у нас е осъществена първата интервенция.

Чрез гръбначно-мозъчна стимулация и подкожно имплантирани помпички се инжектира лекарство директно около гръбначния мозък със стократно по-малка доза, което позволява да няма странични ефекти”, обяснява доц. Минкин.

По думите му една част от нервната система започва да старее много по-бързо от останалата, нещо в мозъка умира по-бързо, започват да не се произвеждат различни медиатори, предимно допамин – появяват се проблеми с движението, емоциите, мисленето. Това е една трепереща парализа.

Според него средната възраст е висока, често се появява след 60-тата година. А 1 % от населението на планетата започва да страда от Паркинсон след 65-годишна възраст.

Относно наследствеността доц. Минкин сподели, че при късните форми тя е предполагаема. Няма нещо, което наследниците да направят, за да се предпазят. 

“Няма медикаменти, които коренно да променят хода на заболяването. Симптоматично лечение подобрява качеството на живот и добавя липсващото в мозъка”, разказа още неврохирургът.

А стартъп разработи ръкавица за хора с Паркинсон. Тя е с вграден въртящ се жироскоп и помага за преодоляване на треперенето.

Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

Източник: NovaNews