Жените страдат от мигрена 3 пъти повече от мъжете

Жените страдат от мигрена 3 пъти повече от мъжете

Мигрената е много тежко главоболие и понякога продължава по два, три дни, придружено с гадене и повръщане

Пролетта отключва мигренозните пристъпи

От всички болкови състояния, които изпитва човек, главоболието е най-честото. Мигренното главоболие е едно от най-разпространените неврологични заболявания, което оказва негативно влияние върху ежедневната активност и работоспособност на хората и затова изисква адекватна реакция както от страна на общопрактикуващите лекари, така и от специалистите, при които попадат пациентите с характерните оплаквания. Какво е мигрена, какво я отличава от другите видове главоболия и има ли лек за нея, на тези въпроси отговаря проф. д-р Пенко Шотеков, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. 

Проф. Шотеков, дмн, е специалист невролог с над 40 години опит и с изявени научни интереси в областта на Мултиплената склероза, болката и невродегенеративните заболявания. Завършил е Медицински университет – София. През 1988 г. защитава титлата „Доцент“, а от 1999 г. е професор по неврология. Проф. Шотеков е бил е завеждащ Катедрата по неврология при медицински университет – София, както и началник на Клиниката по неврология към Александровска болница-София.

Мигрената е много тежко главоболие, което понякога продължава 2-3 дни и може да е съпроводено с гадене и повръщане.

– Проф. Шотеков, всяко главоболие ли е мигрена?

– Естествено, не. Главоболието е общо понятие, една съвкупност от много видове главоболие. В групата на първичните главоболия влиза мигрената, тензионното главоболие и групираното главоболие. Най-тежкото от тях е мигрената, от която страда около 12% от населението.. Жените страдат от 2 до 3 пъти по-често от мъжете от мигрена, около 17%, а мъжете само 7%.. Това е обусловено предимно от хормоналните естрогени промени, които има при жените. Затова някои жени имат мигрена около настъпването на  мензиса.

Друго много често главоболие е т. нар. тензионно главоболие, от което страдат от 60 до 65% от хората. Клъстерното (групирано) е по-рядко съдово главоболие, което се среща предимно при мъжете, за разлика от мигрената, от която страдат повече жените. Освен тези, първични видове главоболие, имаме т. нар. вторично, симптоматично главоболие, което съпътства различни други заболявания, особено такива на мозъка – като мозъчни тумори, инсулти, възпаление на обвивките на мозъка и др. Главоболие може да има при травми, може да се появи и при взимане на някои медикаменти. Около 10-12 други основни причини могат да предизвикат симптоматично главоболие. Тук вече значение има опита на лекаря, който може да разграничиш дали се касае за симптоматично или първично главоболие.

– Какви са симптомите на мигрената и как можем да я различим от другите видове главоболие?

– Мигрената е вид съдово главоболие. При което се получава разширение на клоновете на външните сънни артериите. Поради това главоболието има пулсиращ характер. Когато артериите се разширят и започнат да пулсират от сърдечната дейност, те стават болезнени. Затова те  винаги трябва да бъдат повече или по-малко в тонус.  Жените най-често имат нисък праг на болка, ниско кръвно налягане, хормонални дистурбанси и други фактори, които могат да предизвикат мигренозно главоболие. То обикновено  се появява около пубертета или малко след пубертета и трае почти цял живот. Мигрената е много тежко главоболие и понякога продължава по един, два, три дни, придружено с гадене, повръщане. Пристъпите могат да бъдат свързани с чувствителност към светлина, шум, миризми. Хората се завиват през глава само и само да се изключат от целия околен свят и да преживеят това главоболие, докато то не премине постепенно и бавно, или пък докато не се намеси лекар със съответни терапевтични манипулации. За разлика от мигрената, тензионното главоболие е стягащо, като болезнен обръч, с напрежение  в слепоочията и тила, и много често е обусловено от различни психически натоварвания – стрес, преумора,  тежка физическа работа и др. Тензионното главоболие продължава по-малко време, но най-често е хронично и засяга личния и социален живот на пациента.

Проф. д-р Пенко Шотеков, началнвик на Клиниката по неврология

-Как се поставя диагнозата „Мигрена“?

– Първичното главоболие е широко разпространено, но патогенезата му е много сложна и не е много добре установена. Основното диагностициране е клиниката – разпитване и преглед на болните. Изяснява се, какъв характер има главоболието,  колко време продължава, как се проявява, какво го провокира  и т. н. Правят се  някои съвременни изследвания – скенер, ядрено-магнитен резонанс, Доплерова сонография за да се изключи вторично главоболие при тумор, мозъчен инсулт или кръвоизлив, инфекциозно заболяване и много др. Например, при Covid 19 много е характерно тежкото главоболие докато продължава болестта.  Ако изследванията са нормални, това показва, че се касае за първично главоболие – мигрена или тензионно главоболие. С една дума, няма лабораторен израз на първичното главоболието. Разпитването на болните е много важно, за да се постави диагноза.

– Какви други фактори – освен месечните неразположения при жените, за които споменахте, могат да отключат мигрената?

– Специално за мигрената факторите са много. Първо, има една предразположеност при голяма част от пациентите. Те имат нисък болков праг на дразнене и мигренозният пристъп лесно се провокира. От външните фактори за провокация на мигренозно главоболие това са силна светлина, силен звук, силна миризма. Някои получават мигренозен пристъп само от миризмата на някакъв парфюм или пък от почистващите препарати. Разбира се, тук се включват също някои храни – например алкохолът много често е провокиращ фактор, особено червеното вино, някои видове сирена, различни видове ядки и много други. Много важен фактор е стресът, преумората, а някой път дори и релаксацията, отпускането. Много често се използва термина „уикенд мигрена“. В такива случаи хората с мигрена си мислият: „Аз сега събота и неделя ще си почина, ще се наспя“, и като се наспи, започва мигренозен пристъп. Резултатът е,  двата дни са пропиляни в борба с главоболието. Такива пациенти ние съветваме да имат режим на бодърстване и сън, независимо от деня на седмицата. Например, ако стават за работа в 7 ч., събота и неделя също да станат в 7 ч., а не да се излежат до 9 ч., с което рискуават да започне мигренозен пристъп. Режимът на живот е от изключително важно значение. Нарушаване на този режим – недоспиване, късно лягане, ранно ставане, може да провокира  мигренозен пристъп. Друг фактор за появата на мигренозно главоболие е смяната на времето. Мигрената се засилват особено през пролетта – при циклони, антициклони, от студено и влажно време, промяна на барометричното налягане и др.

Споменах ви за хормоналните причини при жените, особено преди мензис, но понякога тези пристъпи са толкова много, че се получава една последователност от чести пристъпи, които довеждат пациентите до положени, че не могат да работят пълноценно.

– Има ли лек за тези състояния?

– Много важно е, тези хора да имат определен режим на почивка и на активно действие. Да избягват факторите, които водят до появата на мигренозен пристъп. Обикновено пациентите с главоболие  имат опит, знаят кога пристъпът ще буде силен или по-слаб. Когато тези пристъпи са тежки, се използват медикаменти – т. нар. агонисти на серотонина – триптани. В България тези медикаменти ги има. Лечението винаги трябва да започне в началото на пристъпа. Когато се стигне до вегетативните оплаквания – гадене, повръщане, колкото и хапчета да вземат, те се повръщат и ефектът е слаб. Затова трябва да се започне още в началото с триптани – обикновено една таблетка е достатъчна. Ако пристъпът е по-лек, може да се използват обикновените аналгетици – парацетамол, аналгин и др. За предпочитане е медикаментите да са в разтворими форми тъй като бързо се усвояват. Има и други способи, но с по-слабо терапевтично значение – може например да се направят леки масажи на врата, на главата. Разбира се, при тежки пристъпи могат да се направят венозни инжекции с дехидратиращи средства, с венозно включване на аналгетици, които могат да прекратят пристъпа, но за тази цел пациентите трябва да отидат в болница, където да се направи тази манипулация. А колкото до тензионното главоболие, за което вече ви казах, могат да се използват и обикновените аналгетици – парацетамол, аналгин, комбинациите с кофеин и др. Кофеин съдържащите храни, например кока-колата, кафето, силният чай, в някои случаи имат благоприятен ефект.  Освен това тензионното главоболие може да се облекчи и с масажи с антивъзпалителни гелове.  Правят се леки масажи на мястото, където най-често е болката –  слепоочието, в областта на тилната мускулатура. В някои случаи, ако болката има произход от шийните прешлени, може да се направи и физиотерапия.

Автор: Румяна Стефанова
Източник: В-к “Доктор”