Пет бебета на пациентки с ХВЧЗ, лекуващи се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проплакаха през последната година

Пет бебета на пациентки с ХВЧЗ, лекуващи се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проплакаха през последната година

Отбелязваме Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ)

Над 20 000 са пациентите с ХВЧЗ, само около 3000 от тях се лекуват

В Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) имаме добра новина. Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си, четири млади жени с Болест на Крон (БК) и една пациентка с улцерозен колит и Болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“,  станаха майки през последната година. В столичната болница функционира един от най-големите центрове у нас за лечение на възпалителни чревни заболявания.

Успехът е голям – не само за пациентите, но и за лекарите. Заради непредвидимия ход на хроничните възпалителни чревни заболявания, бременността може да бъде свързана със сериозни проблеми и тези пациентки доскоро бяха съветвани да се въздържат от забременяване.

ХВЧЗ са автоимунни заболявания на стомашно-чревния тракт, най-честите от които са УК и болест на Крон (БК). Те могат да се проявят на всякаква възраст, но обикновено засягат хора между 15 и 35 години, в най-активната им възраст. Стресът, бързото и неправилно хранене, както и генетичната предиспозиция са сред основните рискови фактори. Смята се, че над 20 хил. е реалният брой на тези пациенти у нас, но едва около 3000 от тях са на терапия. Въпреки че честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век, общопрактикуващите лекари нямат нагласата да подозират това заболяване и по този начин лечението изостава във времето. „А за качеството на живот на тези пациенти има голяма значение дали заболяването им се контролира или не.  Забавянето на лечението или неглижирането на ХВЧЗ водят до тежка инвалидизация“, обяснява гастроентерологът проф. Зоя Спасова, един от най-добрите специалисти в България в областта на ХВЧЗ.

Проф. д-р Зоя Спасова, гастроентеролот в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Сред симптомите, които подсказват за болест на Крон и Улцерозен колит  са  неспиращи коремни болки, треска, анемия и умора, ректално кървене, видимо отслабване и често посещение на тоалетната по голяма нужда. БК предизвиква чревни стеснения, които могат да доведат до непроходимост на червата. Сред другите усложнения са масивни кръвоизливи и перфорация на червата. Ако не бъде лекуван, УК също може да предизвика масивен кръвоизлив, перфорация на дебелото черво, както и в по-тежките случаи, да доведе до рак на дебелото черво.

20% от пациентите с ХВЧЗ страдат от артрит, а един от трима развива и второ автоимунно заболяване. Такъв е случаят на 32-годишната Ана Григорова от Варна, която преди месец стана майка.

Ана Григорова с 1-месечния Калоян

Преди да бъде диагностицирана с Улцерозен колит, тя се лекува от болест на Бехтерев – автоимунно ревматично заболяване – в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По време на бременността, Ана успява да се зарази и с COVID-19, което от трудна, прави задачата на лекарите почти непосилна. Благодарение на непрекъснатия контакт с лекуващия си гастоентеролог проф. Спасова, с която се чува буквално по 100 пъти на ден, тя успява да задържи бременността и днес е майка на 1-месечния Калоян. Напук на двете тежки автоимунни заболявания и прибавената ковид инфекция. „Цял живот няма да ми стигне да благодаря на проф. Спасова, която остана до мен тогава, когато и общопрактикуващият лекар, и гинеколозите бяха вдигнали ръце, защото във Варна нямаха опит с лечението на тези болести, разказва Ана.  Тя споделя, че иска със своя пример да донесе успокоение на останалите млади хора с възпалителни чревни заболявания, които се лутат между болката и отчаянието. „Когато намерят правилния специалист и спазват предписаното лечение, хората с Улцерозен колит с нищо не са по-различни от останалите. Аз ям, спортувам, танцувам, ЖИВЕЯ“, споделя младата майка.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”