Митрополит Гавриил отслужи водосвет в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Митрополит Гавриил отслужи водосвет в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

На 20 май 2021 г., с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, по покана на ръководството на болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, бе извършен тържествен водосвет от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с протойерей Георги Спасов и дякон Петър Милошов. Владика Гавриил беше посрещнат лично от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Антон Петков.

До преди няколко седмици митрополит Гавриил беше пациент в КОВИД отделението в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като днес вече владиката е в отлична здравословна кондиция.

Архиереят се обърна със сърдечна благодарност за оказаните лекарски грижи, като сподели своите лични впечатления: „В тази болница има добре подготвени медицински специалисти, които лекуват с голямо желание и усърдие. Благодаря на Господа, че имах възможност тук да получа лечение, и понеже лекарите помолиха да направим водосвет, ние от благодарност за грижите и труда, и към свети Йоан Рилски, който е покровител на тази болница, с радост приехме да го отслужим”.

“Господ да ви дарува здраве, болните, които идват, да се прибират у дома бързо излекувани, а вие, които се грижите за тях, да сте здрави, радостни и с Божия помощ да вършите все така усърдно и отговорно работата си, както досега.“

Митрополит Гавриил сподели, че резултатите в тази болница са впечатляващи, защото тя се намира под омофора на всенародния застъпник свети Йоан Рилски Чудотворец, който е и негов небесен покровител, тъй като епископската му хиротония е свързана с великия български закрилник.

Повече от час и половина митрополит Гавриил освещава различните клиники и отделения в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Божия благословия получиха както лекарите и медицинските специалисти, така и пациентите, които бяха по това време в лечебното заведение. „Не мога да намеря думи, с които да благодаря за честта, която оказвате на нас, болните“, обърна се през сълзи пациентка на Клиниката по неврохирургия към владиката.

Митрополит Гавриил освети двата ядрено-магнитни апарата (единият от които уникален за България), единственият у нас бипланов ангиограф, линейният ускорител, както и апаратът DISCOVERY, комбиниращ нуклеарномедицински изследвания с компютъртомографски образи.

Дядо Гавриил посети лично работните места на много от изтъкнатите специалисти в болницата, като даде своето архиерейско благословение и освети лекарските им кабинети.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ благодари от сърце на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и на Българската православна църква за духовната подкрепа в тези дни на изпитание. Този ден ще се запомни като радостно събитие, което усилва вярата ни, укрепва нашата надежда и вдъхновява любовта ни да изпълняваме своя високоотговорен дълг

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”
Фото кредит: Венцислав Петров
Повече снимки на Венцислав Петров можете да видите на VPetrov.photography или DivinePictures.eu