“Спасените”: Историята на Божидар, който живее втори живот

“Спасените”: Историята на Божидар, който живее втори живот

КЪМ ВИДЕОТО

Божидар Етрополски

История за смелост и за любовта. Български лекари извършват уникална за света операция – те отстраняват гигантски тумор в мозъка на 41-годишен мъж. Той оцелява. И казва, че любовта е онази невидима сила, която го връща към живота. 

Семейството, което е всичко за Божидар
7-годишният му син, за който той е Железният човек

Години наред Божидар не подозирал, че лекото главоболие, от което страдал, може да е симптом на нещо по-сериозно. До момента, в който болката станала непоносима, а зрението драстично отслабнало.

„И затова реших да потърся професионална медицинска помощ. Изпратиха ме на ядрено-магнитен резонанс, направих ядрено-магнитния резонанс и докторът видя нещо необяснимо. Той се стресна, че проблемът е много по-голям“, спомня си Божидар.

Оказва се гигантски тумор в мозъка, който вече е заел половината от черепното пространство. Лекарите съветват Божидар да се подложи на операция, но оказва се, че никой не се наема да я направи – твърде рискова е и фаталният край е много вероятен.

И спасителите: Д-р Емануил Найденов (неврохирург – в дъното вдясно), доц. Станимир Сираков (интервенционален неврорентгенолог – в дъното вляво), доц. Марин Пенков (неврорентгенолог – на преден план вляво) и д-р Любомир Пъдарски (анестезиолог – на преден план, вляво).

Така, от лекар на лекар, Божидар стига до болница “Свети Иван Рилски”, където се среща с д-р Емануил Найденов и доц. Станимир Сираков.

8 часа продължава неврохирургичната операция. На няколко пъти пациентът е “на ръба”, но лекарите успяват да овладеят ситуацията.
И главните действащи лица в тази история. Доц. Сираков (вдясно), след 3-часове интервенция през вена на крака, успява да изолира почти всички кръвоносни съдове, които захранват с кръв гигантският тумор. Това дава възможност на д-р Найденов (вляво) и екипът му, успешно да отстранят цялото образувание.
Всъщност именно д-р Найденов е човекът, който пръв повярва в успешния край на начинанието и убеждава колегите си да се впуснат в тази битка. За живота на един Железен човек.

КЪМ ВИДЕОТО

Източник: “120 минути”, БТВ
Автор на филма: Кристина Газиева