Отборът на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се представи достойно на ултрамаратона “Витоша 100”

Отборът на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се представи достойно на ултрамаратона “Витоша 100”

Четирима лекари от Клиниката по неврохирургия се включиха в тазгодишното състезание

Отбор от четирима неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, щурмува тази година най-популярния, но и най-труден ултрамаратон – „Витоша 100“.

И точно, както в ежедневната работа, опитните неврохирурзи доц. Красимир Минкин и д-р Недко Каракашев си бяха избрали най-трудната дисциплина – ДУАТЛОН, при която участниците покоряват планинските пътеки първо с велосипед, а след това изминават същото трасе бягайки. Условието е, че всичко това трябва да се случи в рамките на един ден.

Младите неврохирурзи д-р Стилиана Михайлова и д-р Кристиан Нинов пък се пробваха съответно само в бягането и в колоезденето.

„С колелото не изпитвам никакви затруднения, докато бягането е много болезнено“, сподели след състезанието доц. Минкин, който е ръководител на Центъра за функционална и епилептична хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той разказва, че след 60-ия километър всичко започва да те боли.

Идеята за участието в популярното състезание е на д-р Каракашев, който има над 20-годишен опит като неврохирург, и чието първо явяване на маратона е през 2019 г. Доц. Минкин се явява за втори път, а за д-р Михайлова и д-р Нинов това е първа надпревара.

„Тази година състезанието беше истинско изпитание, защото условията бяха много тежки, през деня валя поне 5-6 пъти. Накрая финиширах целия в кал, въпреки че не съм падал никъде“, разказва доц. Минкин.

„Беше огромно, кално приключение. Сложната обстановка обаче не само няма да ни откаже, а ни стимулира догодина да се включим пак“, сподели д-р Нинов.

Вероятно точно заради трудните условия само 22-ма участници успяват да завършат дуатлона. Сред тях са и двамата неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. А представянето им е повече от впечатляващо: доц. Красимир Минкин е 12-ти, а д-р Недко Каракашев финишира 14-ти. Д-р Михайлова е 61-ва в бягането, а д-р Нинов 478-ми в колоезденето.

Около 2700 човека са стартирали тази година общо във всички дисциплини, но заради трудните условия по-малко от половината са успели да финишират.

Доц. Красимир Минкин (на преден план) и д-р Недко Каракашев атакуват 100-километровото трасе.
Доц. Минкин (вдясно) и д-р Каракашев на финала.
Доц. Минкин (вляво) и д-р Стиляна Михайлова, някъде по трасето. Вдясно е съпругът на д-р Михайлова, който също беше сред участниците в маратона.
Доц. Красимир Минкин на финала.
Д-р Кристиян Нинов
Доц. Минкин (вляво) и д-р Нинов.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”