100 пациентки с рак на гърдата ще получат “Розова прегръдка” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

100 пациентки с рак на гърдата ще получат “Розова прегръдка” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана поредната спирка по пътя на розовия кемпер на Фондация „Една от 8“. От организацията, чийто основател е известната ТВ водеща Нана Гладуиш, дариха 200 комплекта „Розова прегръдка“ на пациентки с рак на гърдата, преминаващи през лъчетерапия.

Всеки комплект съдържа:

  • Памучен шал, с който дамите да бъдат покривани след позиционирането за лъчетерапия;
  • Мостри на специализирани продукти – дермокозметична грижа за пациенти, подложени на химио и лъчетерапия;
  • Информационни брошури, разработени от фондацията.
Първата пациентка вече получи своята “Розова прегръдка” от Жечка Илиева (вдясно) и д-р Илиана Колева (вляво).

Дарението беше прието лично от началника от Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия д-р Илиана Колева и от старшата сестра Десислава Ракова. Подаръците за пациентките бяха донесени от управителя на фондация „Една от 8“ Гергана Димитрова и психологът Жечка Илиева, която самата е била диагностицирана с карцином на млечната жлеза. „От опита си като човек, преминал през тази страшна диагноза знам, че едно от най-травмиращите неща за пациентките е белегът, който остава след операцията за отстраняване на млечната жлеза. Надяваме се с този жест да спестим на много жени неудобството“, разказа Жечка Илиева.

От ляво на дясно: Гергана Димитрова, д-р Илиана Колева, ст. сестра Деси Ракова и Жечка Илиева.
Благодарение на линейния ускорител, с който разполага, в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се прилагат най-ъвременните техники за лъчелечение и стереотактична радиохирургия.

„В последните години акцент в лечението на тези пациенти е качеството на живот и това е основната идея на днешното дарение. Лъчетерапията е част от комплексното лечение на пациентите с карцином на млечната жлеза. Обикновено то се провежда постоперативно, а когато това е невъзможно апаратът, с който разполагаме, помага да се намалят, доколкото е възможно, размерите на първичния тумор“, обясни д-р Колева.

Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага с най-ново поколение линеен ускорител True Вeam STX със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, като алтернатива на хирургично лечение. Прилагат се най-съвременните в света техники за лъчелечение: стереотактична радиохирургия – безкръвна алтернатива на операция или допълваща ефекта й; модулирано по интензитет лъчелечение, при което облъчването трае само няколко минути, и други техники, които целят максимално съхранение на здравите тъкани и органи. Близо 700 пациенти преминават през центъра всяка година като една седма от тях са с карцином на млечната жлеза.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”