Безплатно тестване за хепатит С в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” до края на август

Безплатно тестване за хепатит С в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” до края на август

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. За първи път България има Национална програма за превенция и контрол, която обаче все още не е заработила на практика

Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2 до 31 август. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа.  Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.

Поводът за инициативата е Световният ден за борба с хепатита, който отбелязваме днес (28 юли).

Тази година за първи път отбелязваме датата с Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити. Тя беше приета през април след дългогодишни усилия на лекари и пациентски организации. Документът предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група между 40 и 60 г., тестване на бременните жени, както и специални програми към хората от рисковите групи.   Към момента обаче тази програма не е започнала и единственият начин човек да се тества за хепатит С е по негова собствена инициатива, което се случва изключително рядко, защото заболяването протича безсимптомно, а когато се появят първите симптоми, това означава, че чернодробното увреждане вече е доста напреднало.

199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. СЗО прие глобална стратегия за достиганена 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Пресметнато е, че в България за да се доближим до тези цели е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. За 2020 г. са лекувани едва 700 души. Същевременно над 800 човека годишно губят живота си в следствие на усложнения, причинени от заразата. Това са животи, които могат да бъдат спасени, тъй като със съвременните терапии, инфекцията причинена от хепатит С в над 99% от случаите може да бъде излекувана напълно. Не така стои въпросът с усложненията – рак или цироза на черния дроб, които вирусът причинява. Освен че е много продължително, лечението на тези болести не винаги е успешно.

„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават седем пъти по-малко”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална  ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов. Водещият хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” припомни, че по данни на Световната здравна организация в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро – ХИВ  – наполовина – 700 000 души.

Проф. Красимир Антонов, началник на Центъра за лечение на вирусни хепатити в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

„Вирусният хепатит е глобално здравно предизвикателство, което не е получило достатъчно внимание от политиците и световната общност. Нашите знания за истинската тежест на заболяванията от хепатит С в България са оскъдни, защото все още не е проведено репрезентативно национално епидемиологично проучване и не знаем колко точно са хората, носители на вируса. Това води до липса на политически ангажимент – липса на национално приоритизиране на проблема и – като резултат – недостатъчни действия и ангажимент! Регионалният план за действие на СЗО насърчава и напътства държавите-членки да разработят национални стратегии и планове – това са инструментите, които могат да постигнат промяната на национално и местно ниво“, заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България

”На 28 юли отбелязваме не само Световният ден за борба с хепатита, но и денят, когато е роден д-р Барух Блумберг – откривателят на вируса на хепатит В, създал в последствие диагностичните тестове и ваксината за хепатит В, труд, за който в последствие бива удостоен с Нобелова награда. Едва ли д-р Блумберг е предполагал, че 50 г. по-късно светът все още ще се бори с последствията от недиагностицирания и нелекуван вирусен хепатит, което принуди Световната здравна организация да постави глобалните цели за елиминация. Някои държави използваха изминалите 5 години, за да създадат национални планове, да развият и осигурят скрининга, лечението, да достигнат до уязвимите групи и да гарантират устойчивост на тези мерки в дългосрочен план. Междувременно българските пациенти бяхме заети да се борим непрестанно по съдебен път за премахване на задължителната чернодробна биопсия за отпускане на лечение за хепатит С. Когато се бориш със системата за неща, които даже не би следвало да са обект на обсъждане, губиш възможността да се фокусираш върху истинските проблеми и да намериш тяхното решение. Първата по – значима и обнадеждаваща промяна дойде с  приемането на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, чиито дейности очакваме да бъдат обявени съвсем скоро”, коментира Силвана Лесидренска, председател на ХепАктив.

Силвана Лесидренска, председател на ХепАктив

ОЩЕ ЗА ХЕПАТИТА

Вирусният хепатит е световна заплаха и огромно предизвикателство не само за здравната общност у нас, но и по света. Епидемията от вирусен хепатит е отговорна за приблизително 1,4 млн. смъртни случаи годишно от остър хепатит, рак на черния дроб и чернодробна цироза в резултат на хронична вирусна инфекция и е сравнима с тази на ХИВ и туберкулоза. От смъртните случаи приблизително 47% се дължат на заразяване с хепатит В, а 48% с хепатит С.

По данни на СЗО 15 млн. души живеят с инфекция, причинена от хепатит В, 14 млн. са с хронична, предизвикана от вируса на хепатит С инфекция като две трети от тях живея в Източна Европа и Централна Азия.

Петте вируса на хепатит (А, В, С, D, E) са много различни, с различни механизми на предаване и засягат различни популации.

Хепатит В
В 30,2% от случаите се предава по хетеросексуален път, следван от инфектиране при медицинско обслужване, в 16,6% от случаите става въпрос за мъже, които правят секс с мъже, а в 10,9% при употреба на наркотици. За разлика от другите видове хепатит, при хепатит В има ефективна ваксина, която се прилага масово на всички лица, родени след 1992 година.

Хепатит С
Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. В редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.

Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.

Общи данни за хепатит С в България

  • Честотата на инфекцията е 1.1%, което означава около 87 000 души;
  • Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 %   от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса;
  • Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта заради липса на диагностика;
  • Смъртността, свързана с хепатит С, е 8.05 случая на 100 000 жители;
  • Въпреки че съвременната безинтерферонова терапия, която осигурява успеваемост в 99,4 % от случаите, се покрива изцяло от НЗОК, средногодишно от хепатит С се лекуват едва около 1200 души. През изминалата година, в резултат от пандемията от коронавирус, тази цифра се срина до 700.
  • Причината е, че тестването за болестта досега не беше включено в годишните профилактични прегледи и изследвания, които се поемат от НЗОК. В Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021-2025) предстои това да бъде поправено.
  • Единствената възможност за ранен скрининг е ако пациент сам вземе решение да се изследва в лаборатория (срещу 15-20 лв.), което се случва много рядко.
  • В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”