Лабораторията по клинична имунология приема и кръвни проби по куриер

Лабораторията по клинична имунология приема и кръвни проби по куриер

Във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка и за улеснение на пациенти от провинцията, които нямат възможност да пътуват до София, Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ дава възможност за изпращане на кръвни проби по куриер.

За изпращане на кръвни проби в Лаборатория по клинична имунология (ЛКИ) е необходимо да се вземе една серумна епруветка с кръв – тип „Епендорф”, като серумът трябва да бъде центрофугиран и отделен.

Изключение правят следните изследвания, за които биологичният материал се взема в различни епруветки или контейнери:

  • За ИМУНОФЕНОТИПИЗИРАНЕ НА ЛЕВКОЦИТИ, NK КЛЕТКИ, CD34 ПОЛОЖИТЕЛНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ и HLA-B27 е необходима вземане и на една епруветка с К2ЕДТА (пълна кръв с лилава капачка).

Процедура по изпращане:

  1. Необходимо е да намерите лаборатория във вашия град, която да Ви вземе кръв и да отдели серум в епруветка тип „Епендорф”: Взема се периферна венозана кръв в серумна епруветка (желателно е с гел). Оставя се в изправено положение за около 20 мин на стайна температура,  след което се центруфугира на 3000-3500 оборота/минута за 3-5 мин. След това серумът се отделя в епруветка тип „епендорф”. Така отделеният серум може да бъде съхранен в хладилник на 4⁰ C, ако не може да бъде транспортиран веднага. Епруветката задължително трябва бъде надписана с имената на пациента.
  2. Необходимо е да се свържете с фирма за куриерски услуги (обикновено получаваме материали чрез Еконт).
  3. Трябва да проверите каква е цената на изследването/изследванията, което искате да си направите. Надписаният материал задължително трябва да бъде придружен от бележка с исканото изследване /изследвания, което желаете да бъде изработено, трите имена на пациента, ЕГН и телефон за обратна връзка.
  4. Сумата за изследването може да изпратите в плика при биологичния материал или чрез фирмата за куриерски услуги.
  5. Адрес за получаване на пробите: Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, бул. „Акад. Иван Евст. Гешов” №15, ПК 1431, гр. София.
  6. На телефона на лабораторията 02/8524957 може да проверите дали пробата ви е пристигнала, а също да Ви бъде продиктуван ID № и парола, с които на сайта на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” да видите готовия резултат: Това можете да направите като влезете на интернет страницата на болницата www.rilski.com и кликнете върху бутона ПРОВЕРКА НА РЕЗУЛТАТИ, който се намира в горния ляв ъгъл. След това трябва да въведете дадените Ви ID и парола.
  7. Ако желаете фактура или касов бон за извършените изследвания, задължително трябва да го напишете в бележката, която изпращате с биологичния материал . В противен случай касовият бон се съхранява в ЛКИ. Може да получите фактурата или касовия бон сканирани на посочен от Вас e-mail или чрез фирма за куриерски услуги като разходите са за Ваша сметка.

ВАЖНО:

  • Работното време на ЛКИ е от 8:00 до 15:00ч. от понеделник до петък.
  • Изпратеният биологичен материал задължително трябва да пристигне в ЛКИ в рамките на работното време на лабораторията (от понеделник до петък, между 8:00 и 15:00 часа).
  • Желателно е биологичният материал да пристигне в ЛКИ не по-късно от 24 часа (в краен случай до 48 часа) след вземането му. Материал, изпратен в петък и събота няма да бъде приеман, тъй като в този случай ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” не може да гарантира за точността на получения резултат!

Единствените кръвни изследвания, за които е абсолютно необходимо вземането на кръв да се извърши на място в ЛКИ, поради специфичната обработка на пробите, са: Histamine ELISA (plasma), QuantiFERON – TB Gold Plus Тест за латентна туберкулоза и качествено изследване на криоглобулини! Фекална проба за калпротектин също се приема само на място.                                                                                                           

С уважение, екипът на ЛКИ

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”