Всяка трета жена е с фрактура в следствие на остеопороза

Всяка трета жена е с фрактура в следствие на остеопороза

Приблизително 6 млн. фрактури всяка година в световен мащаб се дължат на остеопороза, показва статистиката. Тя е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните. Учените прогнозират, че до средата на века остеопорозата ще оглави класацията заради застаряването на населението в световен мащаб и увеличената продължителност на живота. За това как да отложим във времето това страшно заболяване, както и начините на своевременна диагностика, разговаряме с д-р Валентина Решкова, м.д., ревматолог в най-голямата Клиника по ревматология в България, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Какво представлява остеопорозата и защо се смята, че е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните?

Остеопорозата се определя като „тихата“ епидемия на века. Тя е хронично-прогресиращо метаболитно костно заболяване и протича абсолютно безсимптомно, с намаляване на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към счупвания / фрактури.

По статистика в международната литература около 200 милиона болни в световен мащаб са засегнати от болестта, като 80% от тях са жени и 20% мъже над 50-годишна възраст. В България 400 000 българки са с остеопороза, а още 400 000 имат граничното състояние на намалена костна плътност (остеопения).

Приблизително 6 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза. В световен мащаб една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат остеопоротични фрактури. Предполага се, че 40 % от тези жени и 15-30 % от мъжете ще пострадат от една или повече фрактури през оставащия им живот.

Тези факти предполагат високата социална значимост и разходи за възстановяване на болните.

Какви са рисковите фактори и в коя възраст се развива най-често остеопорозата?

Болестта се среща много по-често при жените във възрастта над 50 години. Други рискови фактори са фамилната обремененост, ранната менопауза, наличие на една установена фрактура, тютюнопушене, злоупотребата с алкохол и кафе, грацилна костна структура.

Как се проявява болестта? 

Остеопорозата протича безсимптомно, докато не се появи счупване / фрактура, причиняваща внезапна и остра болка. Пациентите в такива случаи най-често съобщават за минимална травма, причинила счупването, а понякога дори липсва причина. Острата болка продължава, около месец, след което се превръща в хронична.
Намаляването на костната маса на прешлените може да доведе до смачкването им (компресионни фрактури), които в нашата болница се лекуват успешно в Клиниката по неврохирургия чрез т.нар. вертебропластика и кифопластика. Обикновено болката започва внезапно, остава в определена област на гърба и се влошава, когато човек стои или ходи. Гръбначният стълб се изкривява и деформира в резултат на спонтанните фрактури, което води до мускулна скованост и болезненост. Това е свързано с намаляване на ръста.

Една от най-сериозните фрактури е на бедрената кост. Изисква скъпо лечение и продължителни грижи. Тези фрактури крият и риск от животозастрашаващи усложнения – пневмонии, дълбоки венозни тромбози, белодробен тромбемболизъм.

Какви са методите за поставяне на диагноза?

Съвременните методи за изследване на костна плътност са двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA) и количествена компютърна томография. Необходимо е да се направят рентгенографии на торакални прешлени във фас и профил, за да се установи наличието на фрактура на прешлените.

Двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DEXA) е най-точният метод за измерване на костна плътност. При този метод се измерва костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става. Препоръчително е този метод да се прилага профилактично, след менопауза, защото намаляването на костната плътност протича безсимптомно.

Има ли начин да се предпазим от развитие на болестта, например с правилно хранене, физическа активност?

Профилактиката на болестта се състои в балансирано хранене, физически упражнения, не повече от 3 кафета дневно, въздържане от тютюнопушене и прием на алкохол. Оптималният хранителен режим за предотвратяване на остеопорозата включва белтъци,  калций, витамин Д, фосфор и достатъчен прием на плодове и зеленчуци, които са богати на калий, магнезий, цинк и витамин К.

Препоръчителният дневен прием на калций при жените е 1000 мг на ден, което включва калция от храните, напитките и хранителни добавки. Хранителни източници на калций са мляко и млечни продукти – извара, кисело мляко, сирене, зелени зеленчуци, сушени плодове, соеви продукти и обогатени с калций зърнени храни.

Витамин D е важен за абсорбцията на калция от храната и намаляването на загубата му с урината. При недостатъчен внос на витамин D усвояването на калций не е ефективно, за да се задоволят нуждите на организма. Витамин D се синтезира в кожата от слънчевата светлина. Допълнително е необходима компенсация с храната.

Препоръчва се мъжете над 70 години и жените в менопауза да приемат 1500 UI (международни единици) витамин D всеки ден. Тази доза намалява загубата на костно вещество и честотата на фрактурите. Други добри източници на витамин D са мазните риби, като сьомга, херинга, шаран, бяла риба, риба тон, скариди, яйца, гъби, черен дроб.

Поддържането на добра физическа активност може да намали риска от фрактури чрез подобряване на костната маса при жени преди менопауза и помага за поддържане на костната плътност при жени след менопаузата. Препоръчват се упражнения в продължение на 30 минути три пъти седмично.
Всичко това ще доведе до по-бавна костна загуба и развитие на остеопороза в по-късен етап от живота.

Как се лекува остеопорозата?

Лечението се извършва с медикаменти, които предотвратяват костната и такива, които стимулират костното изграждане.

Източник: в-к “Монитор”