Болният от подагра е болен по време на кризата, през останалото време е здрав, с предразположение за кризи

Болният от подагра е болен по време на кризата, през останалото време е здрав, с предразположение за кризи

Проф. Златимир Коларов е ревматолог в най-голямата Клиниката по ревматология у нас, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Един от добрите специалисти в България в областта на подаграта. Проф. Коларов е и автор на специален филм за „болестта на кралете“. Той беше гост в предаването „Пулс“ на ТВ „Канал 3“.

-Проф. Коларов, открила ли е медицината защо мъжете много по-често страдат от подагра?
Това се свързва с хормонални, с метаболитни фактори. Освен това мъжете повече си угаждат на трапезата – и това има значение. Конкретен, ясен отговор още не е даден. Но има и много жени, които са с тежка подагра, с тофи.
-Увеличават ли се вашите пациенти с подагра – какво сочат вашите наблюдения?
-Моят опит сочи, че след едно такова предаване се увеличават( смее се).
-Да разкажем на нашите зрители каква е клиничната картина, за да не става така като гледат предаването сами да решават, че са болни.
-Много е важно да търсят правилното мнение на правилното място, в кабинета на профилирания ревматолог. Никога самолечение и самодозиране. Често става така, че съседът казал, че взема тези лекарства, дай и аз да ги приемам. Това е тотално погрешно! Лекарят е този, който ще каже.
Относно подаграта: истинската криза настъпва внезапно, най-често през нощта. Най-често е засегната палецовата става на крака, но може да бъде и всяка друга. Аз съм имал пациент-цигулар, на който му беше засегната ставата на ръката и се притесняваше дали ще може да свири. Върху болното място се наблюдава оток, зачервяване, затопляне. Това, което е специфично е, че след 5-6 дни без лечение или след 2-3 дни с подходящо лечение, болката изчезва напълно и болният казва „Все едно не е било“. Няма друга наша болест, която така много да боли, след това да изчезне напълно, за да се появи след време, в неизвестен ден и час, но в друга става.
-И все пак хората често се объркват. Като получат такава болка, те обикновено отиват при личния лекар – какво трябва да му кажат?
-Това е класическа постановка. Той пуска изследвания дали има възпалителен процес. По тази характерна клинична картина личният лекар винаги ще се сети да изследва и пикочна киселина плюс други метаболитни показатели (мастен профил, кръвна захар, ЦРП) и да го прати на ревматолог. Вие ме провокирате да цитирам нашите учители. Единият от тях казва: „Болният от подагра си мисли, че си е ударил палеца, че е пострадал от неудобна обувка, а истината я научава от лекаря“. В един стар учебник пък се казва: „Болният от подагра отива при лекаря обут в терлик“. И аз ги познавам още в коридора, като видя куцащ човек с пантофи, диагнозата е ясна.
-Колко често се появяват тези кризи?
-При всеки болен е различно. Зачестяването на кризата показва, че нещо не е наред в режима. И все пак, дори с цената на една криза, не е хубаво човек да се вторачва, да се изживява като болен и да позволи това да му снижи качеството на живот. Аз обичам да руша митове. Според един от тях, болният от подагра е болен до края на живота си. Това е абсолютно невярно. Той е болен по време на кризата. През останалото време е здрав, с предразположение за кризи. Много е важно да знае, че повече в живота си ще бъде здрав, отколкото болен. Например енергичен мъж, на 35-40 години, в разцвета на силите си, да си каже, че ще е болен до края на живота си. Това смазва самочувствие, всичко! А всъщност (давам пример с грипа): кога човек е болен от грип – 2-3 пъти годишно. През останалото време е здрав, но се пази да не настине. Тук е същото, само че човек се пази да не предизвика криза. Спокойно! От подаграта не се умира, не се инвалидизира. Може да нарасне сърдечно-съдовият риск, затова трябва да се контролира нивото на пикочната киселина, но това не е прокоба.
-С напредване на възрастта обаче хората започват да страдат от все повече заболявания. Често става въпрос за хипертоници, които са и подагрици. Когато се пият лекарства за намаляване на кръвното, за обезводняване, какво се случва с пикочната киселина?
-Диуретиците увеличават риска от повишаване на пикочната киселина, затова болният трябва да каже на лекаря, че има висока пикочна киселина и той да намери подходящия вариант за лечение на артериалната хипертония. Но има случаи, когато без диуретици не може, тогава ние даваме урат понижаваща терапия.

Вижте цялото ВИДЕО

Източник: ТВ „Канал 3“
КАМПАНИЯ “ПОДАГРА&БЪБРЕК. НАПРАВИ ВРЪЗКА
РЕЗУЛТАТИ
РИСКОВИ ФАКТОРИ