Отбелязваме Международния ден на бъбречните заболявания

Отбелязваме Международния ден на бъбречните заболявания

На 12 март отбелязваме Международния ден на бъбречните заболявания. Всяка година в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се поставя различен акцент във връзка с тази дата. През 2020 акцентът ще бъде върху връзката между бъбречните заболявания и артериалната хипертония. Доказано е, че правилният контрол на високото кръвно налягане може да бъде ключов за спиране хода на хроничната бъбречна недостатъчност и недопускането тя да стигне до крайна фаза, налагаща хемодиализа или трансплантация.

Бъбреците имат водеща функция в регулацията на кръвното налягане. Същевременно високото кръвно налягане е сред основните причини за прогресивно увреждане на бъбречната функция. По официални данни около 2 млн. са хипертониците в България. От тях 1 млн. не подозират, че имат високо кръвно налягане. Едва около 500 хил. от диагностицираните се лекуват, а при 250 хил. от тях лечението не е подходящо. Това означава, че в  България има около 1 750 000 човека, чийто бъбреци могат да бъдат спасени при навременна диагностика и съобразено с основното им състояние лечение.

„При бъбречна недостатъчност артериалната хипертония е правило, а липсата й – изключение. В този случай тя често е резистентна към медикаментите. Затова към контролирането й трябва да се пристъпи с особено внимание“, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология. Той и колегите му ще обърнат специално внимание на такъв тип пациенти, тъй като при тях вероятността от развитието на тежка бъбречна увреда е най-голяма. При тези хора стриктното контролиране на кръвното налягане може да отложи във времето хемодиализата и трансплантацията при хронична бъбречна недостатъчност. Затова препоръката на нефролозите е болни с хронична бъбречна недостатъчност да поддържат кръвното си налягане под 130/80 mmHg.

Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е една от малкото в България, където, на едно място, може да се направи цялостна оценка на бъбречния кръвоток, преглед на надбъбреците, както и ехография на други органи, които имат отношение към бъбречните заболявания. Почти всички лекари в нея, освен специалност по нефрология, имат и такава по вътрешни болести, а има и медици (като напр. доц. Кундурджиев) с по три медицински специалности.

Бъбречните заболявания засягат около 850 млн. човека по света. Всеки десети жител на планетата има хронично бъбречно заболяване. Засягането на бъбреците се увеличава в световен мащаб и се очаква до 2040 г. да стане петата по честота причина, водеща до по-ниска продължителност на живота. В България хората с различна степен на бъбречна увреда са между 700 и 800 хил. души или около 10-12 % от населението.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”