В България хората предпочитат да лекуват главоболието си с лекарства, отколкото да отидат на лекар

В България хората предпочитат да лекуват главоболието си с лекарства, отколкото да отидат на лекар

Отбелязваме Световния ден на мозъка

В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЛЕКУВАТ ГЛАВОБОЛИЕТО СИ С ЛЕКАРСТВА, ОТКОЛКОТО ДА
ОТИДАТ НА ЛЕКАР

Мозъчните тумори са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години

Туморите на мозъка съставляват между 8 и 9% от всички новодиагностицирани тумори, като тези на главния мозък са 5-6%, а 1.5-1.8% са на гръбначния мозък. От туморите на Централната нервна система (ЦНС) 15-20% са в детска възраст. По данни от Америка и Канада 23,5 нови случаи на първични мозъчни тумори на 100 000 население се откриват всяка година. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България.

2/3 от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на ЦНС е 55/45.

За съжаление, не само у нас, но и по света, те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години и на трето място във възрастовата група между 20 и 39 години.

В България проблемът е, че мозъчните заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да си лекуват главоболието с МИГ 400, вместо да отидат на лекар. Затова и бяхме решили да организираме дни на отворените врати в нашата Клиника по неврохирургия и да дадем възможност на хората да задават въпроси и да се информират. Разбира се в тази обстановка се наложи да се откажем от идеята, но ще я реализираме, когато всичко свърши. Това коментира доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност се правят в нея всяка година. Към клиниката функционират единствените в страната Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. Тя е една от малкото, в която се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както и единствената, в която по хирургичен път се лекуват пациенти с Базедова болест.

Съществуват повече от 120 различни типове мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин.  И въпреки че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са:

 • Промени в поведението
 • Когнитивни промени
 • Замайване или нестабилност
 • Замъглено или двойно виждане
 • Чести главоболия, които не са поддават на облекчение със стандартните медикаменти
 • Проблеми със слуха
 • Сутрешно гадене и повръщане

Симптомите при децата са подобни като тези при възрастните, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание:

 • Прекомерно пиене на вода и уриниране
 • Ранен пубертет

При бебета притеснителни симптоми са:

 • Изоставане в развитието
 • Увеличение на обиколката на главата

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”