Д-р Найденов: Спешните ни пациенти не могат да чакат да свърши епидемията

Д-р Найденов: Спешните ни пациенти не могат да чакат да свърши епидемията

„Ние тази ситуация с грипната епидемия сме я отрепетирали отдавна: плановата дейност се спира и се работят само спешните случаи“. Това обясни при гостуването си в предаването „Тази сутрин“ на БТВ неврохирургът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ Д-р Емануил Найденов, запитан как продължава работата в болницата. В нашата специалност (неврохирургията) преобладават спешните случаи. За да стигне човек до нас, значи се касае за спасяване на живота му. Той разказа, че един от последните такива спешни пациенти, които е оперирал вчера, е жена с тумор в прехода между главния и гръбначния мозък, където са центровете за дишане за сърдечна дейност. „Тази жена не може да чака да свърши епидемията, за да се лекува. За нея въпрос на живот и смърт е да се действа на момента“, обясни д-р Найденов и допълни, че в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ всеки ден оперират такива пациенти е това не е нещо ново за тях.

На въпрос на водещия за това дали се притеснява от корона вируса, той коментира: „Това не е особено опасна инфекция и фактът че някой се е заразил не значи, че ще загине. Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имаме положителни тестове, че сме преминали инфекцията в някакъв момент“.

„Идеята е да има извънредно положение, за да не се стигне до бедствено положение“, обясни още неврохирургът. Според него до бедствено положение може да се стигне и при сезонния грип, ако се позволи да има пик на пациентите и да няма къде те да се лекуват. Специалистът е на мнение, че у нас, заради изключително сериозните мерки, които се вземат, няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. „Италия досега показва, че при тях дори и със сезонния грип, нещата винаги протичат тежко. Вероятно има и други фактори за това“.

На въпрос дали е за масовото тестване на населението или е по-добре да се заложи на т.нар. сигурни тестове, Д-р Емануил Найденов отговори:
„Бавните или в кавички „сигурните“ тестове също дават фалшиво отрицателни резултати. Значение имат положителните резултати. Масовият тест, който се направи, може да има фалшиво отрицателни резултати, но изводите ще бъдат направени на базата на положителните проби“.

„Няма траен имунитет срещу вируса, защото той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина отново ще се наложи да правим всичко това. След тази паднемия обаче ще имаме много изводи. Може би ще се окаже, че мнозина от нас са прекарали това заболяване без да разберат и ще се установи кои са рисковите контингенти. Ако има повторение на подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки“, смята д-р Найденов.

„Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда“, успокои той.

Запитан какво той самият прави в борбата с COVID-19, д-р Найденов сподели, че преди 2 дни е дарил кръв, тъй като предпочита „вместо да допринася за общата истерия, да помогне с нещо прагматично“.

Цялото участие на д-р Найденов можете да видите ТУК

Източник: БТВ, „Тази сутрин“