Нехуманно е да откажеш лечение на човек, който се свива от болка

Нехуманно е да откажеш лечение на човек, който се свива от болка

В условията на извънредно положение, със заповед на министъра на здравеопазването, бяха спрени плановите приеми и операции в болниците. Всяко лечебно заведение в страната беше задължено да осигури легла за лечение на пациенти с COVID-19. Макар и изолирани в домовете си, хората продължават да страдат от други болести. Как функционират здравните заведения по време на коронавирус и имат ли достъп пациентите с други оплаквания до тях коментираме с неврохирурга от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Асен Хаджиянев.
Д-р Хаджиянев, как работите в Клиниката по неврохирургия в тази обстановка? Успявате ли да помогнете на всички пациенти, които идват при вас?

Изключително трудно, всички наши пациенти са много притеснени, тъй като освен тежките неврологични заболявания, които са ги довели при нас за хирургично лечение, е налице и рискът от инфектиране с COVID-19. На нито един пациент, потърсил помощ, не са отказани консултация и лечение, ако колегите са преценили, че то не търпи отлагане. Но някои от пациентите се отказват сами от операция с риск това за застраши живота им или да доведе до трайна инвалидизация.

Каква част от вашата работа е спешна? Има ли операции, които могат да се отложат във времето?

Неврохирургията е специалност, при която голяма част от заболяванията не търпят отлгане във времето и налагат извършването на хирургичната интервенция да бъде реализирано в кратки срокове. Повярвайте, няма такъв пациент, който да иска да се лекува с операция, без да има сериозна причина и страдание, особенно в това време на висок риск от заразяване с COVID-19.

Представете си например дете или възрастен човек с голям мозъчен тумор и напреднала вътрешна хидроцефалия. Отлагането на оперативното лечение във времето може да бъде фатално и за двамата. При голям мозъчен оток възникват сериозни усложнения, които могат да доведат до смърт. Това състояние може да се развие в рамките на минути и часове въпреки мерките, които вземаме.

Мозъчният кръвоизлив може ли да чака? Едни пациент със силна и неповлияваща се дори от опиати болка, вследствие на голяма дискова херния, може ли да чака? Да не говорим за фрактурите на гръбначия стълб, както и инфекциозните заболявания. А болката, която причинява една тригеминална невралгия (хронично състояние с епизоди на силна мъчителна болка в областта на лицето) може да доведе до желание за самоубийство.

Разбира се, има и пациенти с доброкачествени тумори, с малки размери, някои козметични дефекти или относително по-леки заболявания, чиито оплаквания се повлияват добре от медикаментозно лечение и може да бъдат отложени във времето.

Кой е последният случай, който оперирахте?

В събота по спешност беше спасена жена с мозъчен кръвоизлив, приведена от друго лечебно заведение. В момента тя се чувства добре и ще остане под наблюдение. Днес оперирахме млада жена с фрактури на 4 прешлена и силни до нетърпими болки. Дълги години е лекувана за улцерозен колит и поради тази причина не може да приема обезболяващи медикаменти. Тази жена се гърчеше от болка, нямаше как да й откажем лечение – все пак всички лекари сме положили Хипократова клетва и сме длъжни да помагаме на хората при всякакви ситуации и обстоятелства.

Моите колеги днес осъществиха и още няколко оперативни интервенции, едната от които на дете с мозъчен тумор. За утре също са предвидени няколко деца с тумори на мозъка. Ето така минава ежедневието на неврохирурзите в условията на пандемия с COVID- 19.

Какви мерки се вземат в болницата във връзка с пандемията от COVID-19? Могат ли пациентите да бъдат спокойни, като идват при вас?

Мерките са изключително строги, навременни и определени от съответните инстанции и ръководство на болницата. Във връзка с тежката епидемиологична обстановка, в коята се намираме, се повиши мнократно дезинфекцията и се въведе специален режим на организация на работата на медицинския персонал. Всеки пациент, който подлежи на лечение при нас, задължително преди постъпването преминава през тестуване за COVID-19.

След приема в болницата, той подлежи и на задължителен хигиенен режим. Свижданията са абсолютно забранени. Изпълнението на тези мерки осигурява взаимно спокойствие, между пациента и лекарите. Не бива да забравяме, че медицинският персонал, независимо дали се занимава пряко с инфектираните от COVID-19 пациенти, или с други, за които няма епидемиологични данни, е изложен на изключително голям риск, в условията на тази пандемия. Това не пречи обаче всеки един от нас, самостоятелно или в екип, да изпълнява своите задължения.

Д-р Асен Хаджиянев дм е неврохирург, началник Сектор в Клиника по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, преподавател в МУ София. Научните му интереси са в областта на ендоскопската и микроскопска хирургия на хипофизните аденоми, тумори на нервната система и дегенеративни заболявания. Притежава над 80 научни труда в областта на неврохирургията. Ръководи Национален референтен център по ендоскопско лечение на хипофизни аденоми.

Източник: Offnews.bg

За консултации и при необходимост от спешен прием в Клиниката по неврохирургия: тел. 02/9523725 (24 часа)