Д-р Пенков – единственият лекар в България с диплома по детска неврорентгенология

Д-р Пенков – единственият лекар в България с диплома по детска неврорентгенология

Придобиването на тази квалификация му отнема повече от 5 години

В рубриката си “Нищо лично” Краси Боев ни среща с д-р Марин Пенков, шеф на Отделението по образна диагностика в болница “Св. Иван Рилски”. Д-р Пенков е единственият лекар в България, който притежава диплома по детска неврорентгенология.

Трябват му повече от 5 години, за да получи необходимата квалификация, но според него усилията са си заслужавали.

 

“Стремя се постоянно да се развивам, за да бъде достатъчно подготвен и да дам най-доброто за моите пациенти“, казва д-р Пенков.

“Гледането на фетална морфология е огромна отговорност. Това означава, че заедно с още един колега казвате на бъдещата майка дали да си прекъсне бременността. Ако сбъркаш, е ужасно. Ако пропуснеш един скъсан минискус, не е болка за умиране, но да кажеш на една жена да си махне детето – това е основополагащо. Точно заради това и тук също имаш нужда от много висока квалификация”, казва лекарят.

 

 

Заедно с Боян Иванчев той е създател на Лаборатория по невроконгнитивни науки, в която правят експерименти каква е ролята на мозъка в различни ситуации.

За пътя на д-р Пенков към престижната диплома, за срещата с болката, особено при малки пациенти, и затова как се създава екип, който работи като точен часовников механизъм вече 15 години, вижте от разказа на  Красимир Боев в рубриката “Нищо лично”.

Репортер: Красимир Боев

Повече по темата гледайте във ВИДЕОТО

Източник: Нова телевизия