Седем достъпа за хирургия на хипофизата през носната кухина представя книга

Седем достъпа за хирургия на хипофизата през носната кухина представя книга

Високотехнологичните интервенциите през носа осигуряват по-добър ефект от операцията и много по-бързо възстановяване

Седем иновативни минимално инвазивни техники и класически микрохирургични достъпа за неврохирургично лечение на аденоми на хипофизата през носната кухина представя най-новата книга „Ендоназални достъпи към селарната област“. Неин автор е ежеденвно практикуващ  ендоскопската транссфеноидална хирургия в България, д-р Асен Хаджиянев, завеждащ Националния референтен център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Става въпрос за неврохирургия, която използва естествените кухини в носа – ноздрите, за да се достигне до основата на черепа и да се извърши операция на хипофизната жлеза и нейните придатъци. По този начин оперативното лечение е максимално щадящо за пациентите, не оставя никакви белези, а възстановяването е двойно по-бързо.

В миналото хипофизните аденоми първоначално са третирани чрез отворена операция, а в последствие чрез образуване на процеп над горната целюст, което било болезнено за пациенти и не рядко е водело до загуба на зъби. Бурното развитие на медицината в последните години обаче, с масовото навлизане на ендоскопите и невронавигацията, са дали възможност лечението да се осъществява по много по-щадящ за пациентите начин. Центърът в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в който се извършват 95% от този тип интервенции в България, е единственият тясно профилиран изцяло в едноскопската хирургия на черепната база. Оборудван е с последно поколение техника, предназначена специално за този вид операции: ендоскопски апарати – светловоди, права и ъглова оптики, специални монитори и  осветление, гаранитращи по добрата успеваемост от хирургичното лечение.

„Днес най-често използваните методи са ендоскопските и в много по-малка степен микроскопските. Те гарантират много добър изход от операцията, а същевременно са много щадящи за пациентите, не се наблюдават усложнение и след седмица те могат да се върнат към нормалния си начин на живот, което е важно, защото от хипофизни аденоми боледуват и много млади хора. “, обяснява д-р Хаджиянев, който има за цялата си кариера има повече от 2500 такива операции зад гърба си.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки  човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”