Хирург: Пациентите виждат болниците като места където ще се заразят и избягват посещения, а това води до усложнения

Хирург: Пациентите виждат болниците като места където ще се заразят и избягват посещения, а това води до усложнения

Много от пациентите пият обезболяващи и идват със замъглена картина, това не е желателно без да се изясни причината за болката, обясни проф. Филипов

В кои случаи може да облекчите симптомите на болките в корема в домашна среда и кога се налага спешна медицинска помощ? В предаването “Пулс” говори проф. Антоний Филипов – началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” в столицата и един от най-добрите коремни хирурзи у нас.
“Водещи специалисти от болницата дадоха онлайн консултации на пациенти, желаещи да получат още едно мнение за страданията си, за да му се спестят идвания на място. Получих около 60 обаждания”, съобщи той.
“Патологията в момента е много тежка, защото пациентите виждат болниците като място да бъдат заразени там и избягват посещения, това води до забавяне на лечението и усложнения”, каза още професорът и допълни:
“5-10 % от заболяванията в спешните кабинети са за коремна болка, около 30 % от коремните заболявания протичат с коремна болка. Не е задължително болката да е знак за необходима операция”.  
“Кетоацидозата, свързана с диабета, може да доведе до коремна болка. Инфарктът може също да имат такъв симптом. Болката е отделна наука, има лекари, които се занимават с нея, с обезболяването на пациентите, в Германия например има.
Самото описание на болката от страна на пациентите невинаги е адекватно на самия орган, с изследвания диагнозата изкристализира”, обясни професорът.
“Остър хирургичен корем е състояние, отразяващо състоянието на вътрешните органи. Свързана с възпаление, перфорация на кух коремен орган, но не е диагноза, а състояние на вътрешните органи. Неразпознаването му може да е животозастрашаващо”, сподели хирургът.
“Остър апендицит е най-често срещаната диагноза, тя има няколко етапа. Болката градира от по-слаба към по-силна. При жените, които в съседство имат яйчник и тръба трябва още повече да се внимава, оперативна намеса може да донесе сраствания, запушване на тръби и да имат затруднения при зачеване”, добави проф. Филипов.
“Много от пациентите пият обезболяващи и идват със замъглена картина, не е желателно без да се изясни причината за болката, да се приемат болкоуспокояващи, може да се получат усложнения, които да доведат и до операция. При заклещена дискова херния болката е толкова силна, че пациентите тичат до болницата. Изчакването не е добър съвет”, заяви гостът.
“В лапароскопската хирургия мнозина не повярваха и не се обучаваха, но в течение на годините конвенционалната започнаха да напуска, сега навлиза и роботната хирургия, това е хирургията на бъдещето”, завърши проф. Антоний Филипов.
Цялото интервю с проф. Антоний Филипов можете да изгледате ТУК.
Източник: ТВ “Канал 3”, предаването “Пулс”