Проф. Стоилов: Страхът от COVID-19 влоши много от пациентите ни в ревматологията

Проф. Стоилов: Страхът от COVID-19 влоши много от пациентите ни в ревматологията

Добрата новина е, че тези пациенти не са по-податливи на заразяване с вируса

Ревматологичните заболявания са част от много, които се повлияха негативно от пандемията, но не толкова от по-лошото протичане на болестта при подобни пациенти, колкото от факта, че мнозина спират лечението си от страх, да не се разболеят. Председателят на Българското дружество по ревматология проф. д-р Румен Стоилов споделя в предаването „Пулс“, че именно този психологичен ефект е причината за влошаването на голяма част от пациентите му през изминалите месеци.

Опитът ни от март и април показва, че нашите пациенти, които спряха лечението си от страх от заразяване, влошиха рязко здравословното си състояние“, каза професорът.

Той препоръчва хората на сериозно лечение да не го спират и да отделят време поне през 6 месеца, за да провеждат профилактичните консултации със своите лекари, защото се поставят в риск от обрат на ремисията.

В момента имаме 132 специалисти по ревматология в цялата страна. Подготвяме още 42 специалисти, което е много добре. Проблемът е, че ревматолозите са струпани основно в два града – София и Пловдив. Дори има 7 български града без ревматолог. Затова трябва да се предприеме една целенасочена политика от страна на държавата в тази област“, каза още специалистът по отношение кадровите проблеми в неговата специалност.

Как още пандемията от COVID-19 се отразява върху състоянието на пациентите с ревматологични заболявания, може да научите като кликнете ТУК!

Източник: ТВ “Канал 3”, предаването “Пулс”