Препоръки към ревматично болните пациенти по време на пандемията от COVID-19

Препоръки към ревматично болните пациенти по време на пандемията от COVID-19

Без спиране на кортикостероидите, както и хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин по време на лечението от COVID-19

Естествено раждане за бъдещите майки, за да се избегнат
възможни усложнения от операцията

Българското дружество по ревматология подготви препоръки към пациентите с ревматични заболявания по време на пандемията от коронавирус. Те са базирани на изводите и наблюденията на двете основни ревматологични организации: Еuropean League Against Rheumatism (EULAR) и American College of Rheumatology (ACR). В подкрепа на тези препоръки British Society for Rheumatology (BSR) и  Australian Rheumatology Association (АRА) също приеха алгоритми за поведение при инфекция с COVID-19. Това съобщи проф. Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Проф. Румен Стоилов

Според тях пациенти с ревматични заболявания, безсимптоми на COVID-19, които са били в контакт със SARS-CoV-2-позитивно лице, трябва да бъдат тествани за SARS-CoV-2 като започнатото лечение с ксБМАРЛ, бБМАРЛ, JAK-инхибитори, глюкокортикоиди, НСПВС и антиостеопоротични средства не се прекъсва. Въпросните медикаменти (без хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин) се спират само при потвърдена инфекция. Специалистите съветват обаче, дори и в тези случаи лечението с кортикостероиди да продължи.

Специално внимание се обръща на пациентите със системни ревматични заболявания (активен лупус, активен васкулит, активна системна склероза), лекувани с циклофосфамид или глюкокортикостероиди. При тях трябва да се  помисли за профилактика на пневмоцистната пневмония – PJP (заболяване, което се получава понякога при болни с потиснат имунитет). Това състояние може да бъде клинично сгрешено с пневмония COVID-19, а може и да се очаква съжителство на двете пневмонии.

Препоръките обхващат и бъдещите майки, които имат ревматични заболявания. При тях е за предпочитане раждането да става по естествен път (с евентуално инструментално подпомагане), за да се избегне изтощението на майката и ненужни хирургически усложнения при вече болна пациентка. Новородените деца от SARS-CоV-2 позитивна пациентка пък следва да се изолират за период от 14 дни и през това време не е желателно да бъдат кърмени.

С новите препоръки Българското ревматологично дружество дава възможност на комисиите за издаване на протоколи за биологични лекарства и JAK инхибитори да издават документите за срок до 12 месеца. Условието е да има писмена консултация от лекуващия ревматолог за продължаване, спиране или промяна на лечението.

Най-важното ни послание към пациентите е, че консултацията с лекуващия ревматолог не може и не бива да бъде отлагана за повече от половин година.  При този тип заболявания дори и 2-3 месеца без медицински надзор могат да доведат до тежки усложнения, обяснява проф. Стоилов, който е и председател на Българското ревматологично дружество. Той уточнява, че в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще се съобразят със заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием, но никой пациент в усложнено състояние няма да бъде върнат. Лекарите са готови и за онлайн консултации, както и такива по телефона.

Пълният текст на препоръките можете да прочетете ТУК:

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”