Проф. Кюркчиев: Да си стимулираш имунната система в този момент е отвратителна идея!

Проф. Кюркчиев: Да си стимулираш имунната система в този момент е отвратителна идея!

Бих се имунизирал още с първата ваксина, която се появи (без руската, при която подходът е, меко казано, ретрограден), за да възвърна личните си свободи, които ми липсват

Проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, пред Сутрешния блок на Нова телевизия, за връзката между коронавируса и имунитета, какво представляват новите ваксини срещу инфекцията и можем ли да разчитаме на тях

Водещ: Кои витамини и хранителни добавки можем да приемаме спокойно и кои не бива да пием в сегашната ситуация?

Проф. Кюркчиев: Това, което, по мое мнение, категорично не бива да се пие, са средства, които стимулират имунната система. Витамините не могат да влязат в една единствена графа. Всеки витамин има различен спектър от действие. Витамин D например не е имуностимулиращ и може да се пие, но това трябва да се случва по някакво предписание. А не да приемаме хаотично витамини, въз основа на предписания в интернет. Лично аз не бих препоръчал да се пият витамини като превенция от вируса.

Водещ: Чувала съм, че човек може да си направи изследвания за това дали има някакъв недостиг на витамини в организма. Какви са тези изследвания?

Проф. Кюркчиев: Действително има такива изследвания, но някои от тях са малко спекулативни. Те отварят вратата на самолечението – аз мога да се самодиагностицирам и да се самолекувам. Точно сега това не е добра идея.

Водещ: Въпреки че е строго индивидуално, има маса витамини, които се изкупиха от аптеките. Дайте да видим кой от тях може да ни навреди?

Проф. Кюркчиев: Това, което може сериозно да ни навреди, са имуностимулиращите средства. Причината е, че сериозните проблеми при COVID-19 не се дължат на самия вирус сам по себе си, а на реакцията на имунната система спрямо него.

Водещ: Има ли смисъл изобщо да правим нещо превантивно в борбата с коронавируса?

Проф. Кюркчиев: Има смисъл да се измерят нивата на витамин Д и ако те са ниски, превантивно да се пие витамин Д. И като цяло, винаги съм съветвал нещо да се приема, ако то е липсващо, а не е плод на моментни спекулации.

Водещ: И все пак, какво ще посъветвате хората в борбата с коронавируса?

Проф. Кюркчиев: За трети път ще повторя: по никакъв начин да не се приемат средства, които подсилват имунната система! Тези неща са много модерни, рекламират се като природни, нещо „което повдига жизнената ни енергия“. От подобни капани в момента трябва да се бяга.

Водещ: Като имунолог обяснете кога собствената ни имунна система ни убива?

Проф. Кюркчиев: При някои случаи на COVID-19 има втори пик на болестта. Той идва обикновено 4-ти, 5-ти ден. Този пик на болестта е нещото, което реално създава проблеми. Това е прекалено силната и дисрегулирана имунна система. Това не е проблем вече на вируса, а на реакцията ни срещу него. Когато нормалните структури на имунната система не могат да се справят, имаме един „хаотичен опит“ да се реши проблема. Този хаотичен опит се нарича цитокинова буря. Тя уврежда белите дробове, може да доведе до тромбоза, мултиорганна недостатъчност, както и до късните прояви след оздравяването от вируса. Когато хората мислят, че ги повтаря (MIS-A се нарича този синдром). Всъщност вирусът не ги повтаря, а това е усложнение от него.

Водещ: Наскоро беше съобщено за четирима лекари само в рамките на едно лечебно заведение, които са се заразили повторно. Какво мислите – става въпрос за нещо, което е недоизлекувано, или е този синдром, за който говорите?

Проф. Кюркчиев: Да, мисля че е това. Този синдром е описан при възрастни, обикновено се наблюдава 14-15 дни след излекуването. Официално потвърдените случаи на повторно заразяване са около 30 в целия свят. Не вярвам точно в България и то в рамките на една болница, да има 4.

Водещ: При ваксиниране има ли вариант организмът ни да реагира зле и да се стигне до усложнение?

Проф. Кюркчиев: Разбира се.

Водещ: Какво точно може да се случи и Вие лично ще се ваксинирате ли?

Проф. Кюркчиев: Какво може да се случи точно с конкретната ваксина не знам и не мисля, че някой знае. Но мога да ви кажа какво би могло да се случи като автоимунни феномени, които са описани при голяма част от ваксините. Аз лично бих се имунизирал, за да възвърна личните си свободи, които ми липсват.

Водещ: Предстои да бъдат регистрирани 5-6 ваксини, които действат на различен принцип. Коя, според вас, е добра – тази, която дава някаква информация или пък друга, която съдържа убит вирус?

Проф. Кюркчиев: Ако имате предвид тази на Pfizer и BioNTech тя е на базата на информационна RNK, която кодира дадени протеини в организма и срещу тях се развива имунен отговор. Между другото този имунен отговор не е задължително да е от антитела. Хората слагат знак на равенство между антитела и имунна памет, но това не е правилно. Пациенти, които нямат изградени антитела в следствие на срещата с вируса нямат основание да се плашат. Но на въпроса ви: тези ваксини са много иновативни и идеята за тях от имунологична гледна точка е брилянтна и се надявам да проработи по съответния начин.
Друго, което знам, е за руската ваксина, която предпочитам да не коментирам, защото подходът там е меко казано ретрограден.

Водещ: Добре, познавайки принципа на действие на различните ваксини, Вие лично от коя ще си сложите?

Проф. Кюркчиев: От първата, която се появи (без руската, разбира се), по простата причина, че не желая личните ми свободи да бъдат ограничавани.

Водещ: Тъй като заговорихме за потенциалните усложнения: какво трябва да знаят хората, когато отиват да си поставят ваксина, в какво състояние трябва да са? А също какво трябва да знаят и лекарите?

Проф. Кюркчиев: Първо човек трябва да е здрав, без температура или някаква инфекция, която може да компрометира действието на ваксината. Трябва да се посъветват с личния лекар кога да отидат, защото той е човекът, който има някакви сведения за тяхното състояние.

Водещ: А до колко е важен начинът на поставяне, за да не се провокират автоимунни заболявания? Появиха се такива информации.

Проф. Кюркчиев: Лично аз се съмнявам, че начинът на поставяне може да е свързан с развитието на автоимунни заболявания.

Водещ: В България така или иначе е много нисък процентът на хората, които си поставят ваксина, вкл. и противогрипна. Някой изчислявал ли е, при този голям брой заразени, кое е по-вероятно: да умреш от усложнения от коронавируса или да получиш усложнение като си поставиш ваксина?

Проф. Кюркчиев: Това е трудно да се каже. Добре е ваксина да си сложат хора, които са от т.нар. рискови контингенти. Това е категорично.

Водещ: Проф. Чорбанов каза наскоро, че например ваксината на Pfizer и BioNTech не е пробвана точно върху рисковите групи, а именно те са първите, които трябва да бъдат ваксинирани?

Проф. Кюркчиев: Проф. Чорбанов разбира от ваксини повече, отколкото разбирам аз. Щом го е казал, значи е така. Но това, което имам предвид е, че тези ваксини бяха произведени в една извънредна обстановка, с една скорост, която е безпрецедентна. В такива случаи могат да се очакват някои пропуски в тези ваксини и никой не е казал, че такива няма да има. Но в крайна сметка трябва да се „калкулира“ смисълът от поставянето им и отрицателните ефекти, които биха причинили. Няма съвършено нещо на този свят, всичко си има и своите минуси.

Водещ: Всички говорят за това, че маските ще станат задължителна част от живота ни от тук нататък – ще ги носим така, както сме свикнали да носим часовник на ръката си. Вие какво мислите по този въпрос?

Проф. Кюркчиев: В една апокалиптична среда виреят и апокалиптични теории. Аз не вижда някакви конкретни доказателства за нещо ново задаващо се.

Водещ: Винаги ли ще имаме способността да се адаптираме при бъдещи пандемии? Възможно ли е едни бъдещи пандемии да са много по-смъртоносни?

Проф. Кюркчиев: Възможно е. Това не е най-смъртоносната пандемия, която е съществувала. Много хора казват, че това е трагедията на века. Първо, векът не е свършил, да не забравяме това. И второ е имало далеч по-сериозни предизвикателства пред човечеството, с които то се е справило. И с това ще се справи. Жалко само, че доста хора починаха.

Водещ: В България смъртността от коронавируса е много висока. На какво се дължи това?

Проф. Кюркчиев: Първо България е водеща по много други заболявания, т.е. имаме едно население, което не е в перфектното си здравословно състояние. Второ имаме сравнително нисък икономически статус, като разглеждаме другите страни в Европа. И трето имаме ниско ниво на медицинско образование: в България всеки си мисли, че разбира от политика, футбол и медицина. Има една особена категория хора (финансисти, адвокати), които са с една безкрайна интелигентност, информираност, владеещи чужди езици. Те, прочитайки статия в някое авторитетно списание решават, че всичко им е ясно, че лекарите в България са незнаещи и прости, и тръгват на самолечение. Тази прослойка (наред с необразованите хора) е силно проблематична – това са самолекуващи се, на базата на техните знания в друга област.

Водещ: Други ваши колеги в началото на пандемията ни призоваваха да пием витамини, а пък вие казвате недейте. Вече се объркваме.

Проф. Кюркчиев: Имуностимуланти и витамини не е едно и също. Това са различни неща, с различно действие. Да си стимулираш имунната система е отвратителна идея, с оглед да се предпазиш от COVID-19! Ти си стимулираш потенциала за това имунната система да те атакува мощно. Ние работим с хора с автоимунни заболявания и те знаят колко може да бъде жестока имунната система спрямо самия теб. Повечето хора обаче нямат представа за това. Те си представят имунната система като един добър страж, който, колкото е по-силен, толкова по-добре. Ами не е така!

Цялото интерю можете да изгледате ТУК

Източник: Сутрешен Блок, Нова телевизия