Хората с автоимунни заболявания не са по-застрашени от коронавируса

Хората с автоимунни заболявания не са по-застрашени от коронавируса

Добра новина за хората с автоимунни заболявания – те не са по-заплашени от заразяване с коронавирус от здравите хора. Поне това показва официална статистика в САЩ.

Когато имунитетът е свръхактивен, както при автоимунните заболявания, той се озаптява с медикаменти, които го потискат. Това поставяше болните в рисковата група, по-уязвима на новия коронавирус. Това схващане сега се променя.

Проф. Доброслав Кюркчиевклинична имунология, УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Излезе едно такова сравнително подробно изследване от Америка, от Ню Йорк където 86 човека с автоимунни заболявания са сравнени със здрава група и се установяват че хората с автоимунни заболявания на сериозна имуносупресивна терапия влизат в болница точно толкова като процент, колкото и здравата популацията. Т.е. според това изследване, хората с автоимунни заболявания не са уязвима група.

Този резултат всъщност не е чак толкова неочакван. Като се има пред вид че причините за тежкото протичане на ковид с т.нар. цитокинова буря и болестните симптоми на автоимунните заболявания се държат на свръх-активирането на едни и същи части на имунитета. В случая някои интерлевкини. Това пък обяснява и защо лекарства срещу автоимунни заболявания са ефективни и при ковид.

Проф. Доброслав Кюркчиев– клинична имунология, УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Някои от тях се пробват все още експериментално, но от Южна Корея данните от Тоцилизумаб, който е класически медикамент за автоимунни ревматични заболявания, съответно се използва и то при тежки случаи и то с доста добър ефект. Съответно той беше и на най-централно ниво рекламиран и от президента Тръмп.

Приликите между двете заболявания са много повече, но изводът е един – с имунитета никога нищо не е еднозначно и стимулирането му на сляпо може да създаде повече проблеми, отколкото да помогне.

Повече подробности за ролята на имунитета в развитието и защитата от COVID можете да гледате тази събота в “След новините”.

Вижте целия РЕПОРТАЖ ОТ ТУК

Източник: БНТ
Автор: Мария Чернева

Още по темата:

Проф. Кюркчиев: Не бих препоръчал на никого социална изолация

Имунологът проф. Доброслав Кюркчиев:Напълно здрав човек е субективно понятие

Помага ли лечението със стволови клетки в борбата срещу COVID-19

Ако цялата мощ на системата се концентрира върху COVID-19 какво правим с другите заболявания?