Доц. Сираков: Когато имам съмнения в област, която не е моята, слушам експертите

Доц. Сираков: Когато имам съмнения в област, която не е моята, слушам експертите

Изминалата 2020 г. беше трудна година за всички, но в същото време за нас в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ си беше нормална година. Надградихме като случаи. Справихме се с тежката задача да се опазим повечето от нас здрави. Продължихме борбата с мозъчно-съдовите заболявания. Мисля, че се развихме и в научно отношение.

Така доц. Станимир Сираков описа миналата година пред Zdrave.net. Година, в която той стана първия специалист на Балканския полуостров с най-високото, трето ниво, на европейска диплома по Интервенционална неврорентгенология, а ръководеният от него Референтен център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се сдоби с чисто нов бипланов ангиограф, който е оборудван и предназначен специално за извършването на невроинтервенционална терапия.

„На Балканите има доста колеги, които се занимават с по Интервенционална неврорентгенология. Просто аз съм първият, който си постави за цел да се равни с високите европейски центрове, където хората са сертифицирани. Не е нужна такава диплома, за да работиш на Балканите, и както дипломата от Европейския борд по нервоинтервенции, която получих през 2019 г., така и тази на Европейската асоциация по неврорентгенология, са лични цели, които една по една постигам“, каза доц. Сираков.

Той коментира и ситуацията с коронавируса като подчерта, че тъй като той е свързан със съдовите заболявания има тенденция на нарастване на броя на случаите. „Когато пациентът е с активен COVID, ние го лекуваме като всеки друг случай. Пазим се и го третираме, все пак сме лекари. Когато сме приемали призванието, най-вероятно повечето от нас са били наясно, че ще се занимаваме с всякакви болни. Все едно да дойде болен с Хепатит С или СПИН, също силно заразни заболявания, разбира се, че пак ще го третираме“, каза доц. Сираков.

 Неврорентгенологът уточни, че независимо дали инфекцията е активна или не, те лекуват проблемите в съдовата система и в частност мозъчно-съдовите заболявания. „Само през декември имахме четирима пациенти с активен COVID, които сме третирали“, каза доц. Сираков.

По думите му масовата ваксинация ще ограничи епидемията. „Когато имам съмнения в област, която не е моята, слушам експертите. Не съм епидемиолог, инфекционист или вирусолог, но категорично мога да кажа, че най-голямото развитие в медицината са ваксините. Те са ни спасили от много тежки заболявания, поразяващи големи общности през годините. Това е най-големият прогрес, който сме направили като общество и смятам, че рискът от ваксините е несравнимо по-малък в сравнение с ползите от тях“, каза още доц. Сираков.  

Източник: zdrave.net