Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидози в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидози в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Поводът е откриването на първия Референтен център по сърдечни амилоидози
към столичната болница

Първият Референтен център за сърдечни амилоидози беше открит в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Негов ръководител е един от водещите специалисти в България в областта на тази група от заболявания – доц. Мариана Господинова.

Амилоидозите са системни заболявания, които засягат различни тъкани и органи и в диагностиката и лечението им участва мултидисциплинарен екип от специалисти. Екипът е съставен от кардиолози, нефролози, гастроентеролози, хематолози, специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина, клинична лаборатория. В Референтния център по сърдечни амилоидози е направена организация за провеждане на всички необходими изследвания и консултации за диагностициране и определяне вида на сърдечната амилоидоза.

Сърдечната амилоидоза има прогресиращ ход и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сърдечен блок, необходимост от поставяне на електрокардиостимулатор, предсърдно мъждене, мозъчен инсулт. Изключително важно да се открие навреме, защото лечението е по-ефикасно, когато се започне в начален стадий.

По този повод  доц. Господинова ще консултира безплатно (без направление от личния лекар) от  25.02.2021 г до 18.03.2021 г през здравната платформа Healthyco.Пациенти, за които има съмнение, че са засегнати от заболяването, ще бъдат поканени за физикален преглед и подробни изследвания в болницата.

 

Безплатните консултации са насочени към:

 

  • Пациенти със сърдечна недостатъчност
  • Мъже над 65 години
  • Жени над 70 години
  • Пациенти с имплантиран пейсмейкър
  • Пациенти, които по принцип са с високо кръвно налягане, но напоследък то е ниско, без причина
  • Пациенти с левокамерна хипертрофия

Пациентите трябва да предоставят цялата си предшестваща медицинска документация (изследвания, епикризи и др.)

За онлайн консултация с доц. Мариана Господинова, моля последвайте следния линк: https://drhealthyco.com/physicians/3105

При сърдечните амилоидози в сърцето се отлага неразтворим белтък, наречен амилоид, който води до увеличаване на дебелината на сърдечния мускул, той става неразтеглив, нарушава се сърдечната функция, появяват се симптоми като лесна умора, задух, отоци по долните крайници.

Има два основни вида сърдечна амилоидоза – транстиретинова и лековерижна.

Възрастово обусловената транстиретинова амилоидоза засяга предимно мъже над 65 години, по-рядко жени с около 10 години по-късна изява. Честотата на засягане се увеличава с възрастта. Има и наследствена форма, при която се засягат пациенти в различни възрастови групи, както мъже, така и жени. Не се среща при деца. Лековерижната амилоидоза също е по-честа при по-възрастни пациенти.

Подробна информация за сърдечните амилоидози, можете да видите ТУК

Най-честите въпроси и отговори, във връзка със сърдечните амилоидози – ТУК

Ключови критерии за диагноза – ТУК

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”