Петнайсет герои в бели престилки дариха кръв в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Петнайсет герои в бели престилки дариха кръв в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Петнайсет медици и двама членове на техните семейства дариха кръв в акцията по кръводаряване, която беше организирана днес в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от предварително записалите се не успяха да се включат по медицински причини.

Сред дарителите са представители на Отделението по образна диагностика, на Клиниката по хематология и онкология, Клиниката по неврохирургия, Лабораторията по клинична имунология, Лабораторията по тежки метали, Клиниката по нефрология, Клиниката по гастроентерология и др.

Хематологът д-р Таня Попова и нейната дъщеря Анастасия.

Въпреки сложната ситуация в страната и напрегнатия график в болницата, те успяха да се включат в благородната инициатива, която ще даде шанс за живот на непознати хора, които имат нужда от кръвопреливане.

Някои от участниците, като началникът на Отделението по образна диагностика доц. Марин Пенков, са редовни кръводарители. За други това се случи за първи път.

Началникът на Отделението по образна диагностика доц. Марин Пенков (в дъното) и младият неврохирург д-р Христо Цонев също се включиха в акцията по кръводаряване. Доц. Пенков е един от лекарите, които всяка година по няколко пъти дарява кръв за нуждаещите се.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва специални благодарности на Центъра по трансфузионна хематология и лично на г-жа Ева Динкова, която ръководеше екипа и направи възможно медиците да дарят кръв на място в болницата, без да се отделят от своите ежедневни задължения към пациентите.

Сред кръводарителите бяха и хематологът д-р Мария Маркова, заедно с нейната половинка, които решила заедно да помогнат на някой непознат, който има спешна нужда от кръвопреливане.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациенти, лекуващи се в различни отделения: онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

По данни на Министерство на здравеопазването, само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души  – 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”