С кои вредни навици най-много увреждаме бъбреците си?

С кои вредни навици най-много увреждаме бъбреците си?

В Световния ден на бъбрека специален гост на д-р Неделя Щонова в предаването на бТВ “Духът на здравето” беше началникът на Клиниката по нефрология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. Атанас Кундурджиев. Заедно с водещата, той обсъди какво да правим и как да живеем така, че да не страда този толкова важен филтър в нашите тела. Диагнозата бъбречно заболяване е едно голямо предизвикателство както за пациента, така и за околните.
Цялото участие на проф. Атанас Кундурджиев можете да видите от ТУК.

Някои лоши навици (като неправилното хранене, злоупотребата със сол, алкохол), както и напрегнатият начин на живот са сред основните врагове на бъбреците. Проблемът е, че те ги увреждат бавно, постепенно и, което е най-важното, незабелязано.

Към това се добавят и някои заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, които също “работят” срещу едни от най-важните филтри в нашето тяло.


Освен нефролог, с изключително богат опит, проф. Кундурджиев е специалист и в областта на кардиореналния синдром (състояние, при което бъбреците и сърцето, подобно на спирала, взаимно се увреждат). Началникът на Клиниката по нефрология има и монография на тази тема, която подари с автограф на водещата, д-р Неделя Щонова.

Източник: бТВ, “Духът на здравето”

Цялото участие на проф. Атанас Кундурджиев можете да видите от ТУК.

От 15.03.2021 екипът на Клиниката по неврология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ЩЕ КОНСУЛТИРА БЕЗПЛАТНО ОНЛАЙН пациенти с хронични бъбречни заболявания, преболедували COVID-19. Ако сте от тях, вижте как можете да се възползвате от ТУК.