Ваксината не е гаранция за безсмъртие

Ваксината не е гаранция за безсмъртие

Днес Европейската агенция по лекарствата се очаква да се произнесе за това дали има основание за спиране на ваксинациите с Астра Зенека. Повод за тази допълнителна оценка станаха няколко тромботични инцидента в ЕС, които завършиха фатално. Достатъчно безопасни ли са ваксините, имат ли основание хората да се притесняват, могат ли да се избегнат страничните реакции или да се завърши имунизацията с друга ваксина, попитахме проф. Доброслав Кюркчиев. Той е сред най-добрите имунолози у нас и е началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София.

Проф. Доброслав Кюркчиев, Началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Проф. Кюркчиев, доколко основателни са обвиненията към ваксината на Астра Зенека, трябва ли да се притесняват хората?

По принцип ваксината, като всеки медикамент, може да има своите странични ефекти. Ако погледне листовката на който и да е медикамент и види страничните ефекти, на човек може да му се изправи косата. Истината е, че тези странични ефекти са описани, защото всичко това се е случвало. Т.е. ваксината на Астра Зенека, както и която и да е ваксина, може да има своите странични ефекти. До колкото съм запознат със ситуацията, във Великобритания и ЕС се поставени близо 20 млн. ваксини Астра Зенека, от които са докладвани около 40 случая на тромбоцитопения и тромботични усложнения, което прави горе-долу 1 на 500 000. Вероятно ако 20 млн. души вземат аспирин, цифрата ще е същата, ако не и по-страховита. Това е едно фиксиране и насочване, така че елемент на черен ПР и въобще някакъв политически момент в цялата тази работа със сигурност има. Примерно аз не съм чул нито дума за Спутник V – там никой ли не умира? Ваксината не те прави безсмъртен. Заглавие от типа „Още един човек с Астра Зенека почина“ вече е спекулативно, според мен.

Хората, които са с поставена първа доза на Астра Зенека и се страхуват, каквото и да кажат здравните власти за безопасността й,  могат ли да си спестят втората, имунизирани ли ще са тогава?

Ако първата доза беше достатъчна, нямаше да има втора доза. Идеята е първата доза да създаде клетки на имунната памет, а втората доза да активира тези клетки. Тя е абсолютно смислена и логична от имунологична гледна точка. Кой от какво се страхува повече – от ваксината или от коронавируса, това е въпрос, който върви от декември месец. Има хора, които се страхуват и от двете. Това, което чета, показва, че няма никакви основания описаното като странични ефекти да е по-опасно отколкото който и да е медикамент, съществуващ на планетата.

Ако човек не е проявил странични реакции след първата доза, значи ли това, че няма да има такива и след втората?

Няма никаква гаранция за такова нещо.

А възможно ли е да има комбинация от различен вид ваксини? Да речем поставил си си първа доза от Астра Зенека, а втората да е на Пфайзер?  

От имунологична гледна точка това е абсолютно неправилно. Ако не се лъжа, имунологът, който взе отношение по този въпрос е проф. Мариана Мурджева, тя е във ваксинационния щаб. Мисля, че абсолютно категорично, и тя, и аз отхвърляме такава възможност. Сигурно изкушението е голямо – да си спестим втората доза, да омесим ваксините, но това не е правилният начин на действие. Всичко, което знаем за тези ваксини, е базирано на клинични проучвания и на механизма на тяхното действие. Всички те се базират на логиката първа доза, втора доза с една и съща ваксина. Да променяме схемата, тогава означава да нямаме никаква информация и да изпаднем в безтегловност. Да не говорим, че векторните и РНК ваксините са на различен принцип. Това не е да си купиш грейпфрут вместо портокал!
– А ако за поставяне на втората доза се използва друга векторна ваксина? Предстои съвсем скоро в България да има и втора такава.
– Не считам, че този подход е правилен, въпреки еднаквия принцип на действие имаме различни продукти със своите специфики. Не можем да разчитаме на данните от схемите на проучвания за всеки отделен медикамент, когато смесим два.

Кои са „нормалните“ странични реакции и как човек да разбере дали това, което му се случва, е в рамките на нормалното?

За мен това е малко изненадващо, но още от декември витае някаква ирационалност около ваксините. Първоначално тя беше насочена към така желаните в момента РНК ваксини. Сега те станаха добрите, а другите, или другата, защото за Спутник V никой нищо не коментира, стана лоша. Така или иначе ваксините могат да дадат странични ефекти и това го знае всеки имунолог и не само имунолог, дори и ние като граждани и родители. Симптоми като температура, втрисане, изпотяване, болки по мускулите са възможни и често срещани странични ефекти, които са описани в листовката на всяка ваксина. По-рядко срещани са сериозни състояния като синдром на Гилен –Баре, неврологични усложнения, тромбози, тромбоцитопения и т.н. Но тези странични реакции ги има като възможни при абсолютно всяка ваксина, те не са продукт на новите ваксини. Т.е. към нещо добре познато се прилага един ирационален подход в момента.

Добре, а за тези, на които им предстои втора доза, има ли начин да се „подготвят“, както например пациентите с алергии, които преди да бъдат ваксинирани, минават през определена премедикация?

Ако приемем, че най-голямата опасност, както се тиражира в момента, е тромбоза и/или тромбоцитопения, няма как човек да бъде подготвен, защото това е много рисково. Системата на кръвосъсирването е нещо много деликатно. Според мен е опасно тя предварително да бъде „човъркана“. Смятам, че това е твърде голям риск и при положение, че подобни случаи са описани 1 на 500 000 възможният риск от предизвикване на по-големи проблеми е по-сериозен като заплаха.

Типът реакция на ваксината има ли отношение към изградения имунитет? Появиха се твърдения, че реакцията от ваксината при млади хора е много по-бурна, защото имунната им система е по-силна. Има ли логика в това?

По мои наблюдения, консултирани и с колеги, по-чести са страничните реакции от Астра Зенека, в сравнение с РНК ваксините. Въпросът е и къде слагаме чертата на страничните реакции, защото една температура, едно втрисане е спорно до колко са  сериозни странични реакции. Иначе векторните ваксини, като принцип на действие, имат една стъпка в повече, отколкото РНК ваксините. Векторната ваксина влиза в ядрото на клетката, което РНК ваксините не правят. Там се транскрибира ДНК на вируса в иРНК, докато РНК ваксините направо  „подават” РНК на вируса. От тази гледна точка стимулацията на клетката е по-силна и това е свързано с вероятно  повишено отделяне на активни вещества и по-голяма реактивност. Според мен не само при младите, но и при възрастни меките странични ефекти (температура, мускулни болки, неразположение) при векторните ваксини са по-чести. Според мен това е заради механизма на действие, който включва още една стъпка. Все пак ние внасяме чужд вирус, колкото и да е омаломощен, в ядрото на клетката.

Удачно ли е да се прави масова ваксинация по време на пандемия?

Не знам! Не съм запознат. Дискутирали сме с колеги, че в Ню Йорк по време на епидемия от вариола е правена такава ваксинация, но не съм го проверявал като информация.

А вашето лично мнение какво е?

Когато нямаш никакъв друг полезен ход, а е факт, че ние нямаме, правиш масова ваксинация. Това, че нещо не е правено, не значи, че не е правилно. Как иначе светът би се движил напред! И РНК ваксини не бяха правени, а пък вече се прилагат и то с чудесен ефект.

Какво бихте казали на хората?

Не е моя работа да се обръщам към хората, а да им дам информация, която те да приемат или не. Не знам защо хората имат идея, че трябва да бъдат третирани с нещо съвършено, което никога на никого нищо не може да причини. Това е някаква болна концепция, свързана с желание за безсмъртие ли, за съвършен живот ли, не знам. Няма нищо съвършено на този свят! Винаги има някакъв риск. Ваксината не е гаранция за безсмъртие. Това не е отсега, не е от времето на пандемията от корона вирус, а открай време. Не разбирам защо по този начин всичко това се разглежда, поне в нашите общества в Западна Европа! Най-вероятно ще се появят хиляди хора в България, които имат познат или познат на техен познат, който има тежки, смъртоносни странични ефекти. Според мен раздухването на подобни „информации” е крайно безотговорно!

Източник: clinica.bg