С 15 % са се увеличили гръбначните операции

С 15 % са се увеличили гръбначните операции

Проф. Каракостов по време на операция

Проф. д-р Васил Каракостов, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” говори за гръбначните болки и операциите на гърба и прешлените в предаването “Пулс” по NOVA NEWS.
Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

Гръбнакът измества оперативните интервенции на главния мозък с 15 % в последните 10 години.

Оперират се главно изкривявания на гръбначния стълб.

Често като метод за лечение на остеопороза се използва вертербропластика – целта е без винтове и големи операции да се заздрави гръбнака.

Проф. Каракостов е специализирал спинална микроневрохирургия  в „Шоен клиник” – Мюнхен –Германия, както и гръбначна хирургия и гръбначна микроневрохирургия в Цюрих, Берн, Залзбург, Брюксел и Лайден –Холандия. Той е лектор и демонстратор към Европейския клон на Световната гръбначна асоциация „АОSPINE”.

По думите му прешлените имат структура като гъбите за миене. А с възрастта придобиват структура на проядена от молци, става куха.

Може да има болки и в китката, лакътя, прасеца. А най-сложните операции са на туморите на гръбначния мозък.

Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

Всяка пета голяма мозъчна и гръбначна операции в България е била извършена в столичната болница, показва статистиката. Общо 2200 са интервенциите, които са осъществени там през изминалата година, което е колкото обемът на всички големи софийски болници, които имат възможност да извършват сложна мозъчна хирургия, взети заедно. Близо 90% от тези операции са били извършени чрез използване на невронавигация (съвременна апаратура, която намалява рисковете и скъсява периода на възстановяване). Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше първата в България, която въведе тези свръх съвременни технологии в рутинната си практика.

Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

Източник: “Пулс”, ТВ NovaNews
Автор: Цвета Гагарова