Как да познаем фибромиалгията и има ли лечение за нея?

Как да познаем фибромиалгията и има ли лечение за нея?

Д-р Валентина Решкова беше гост в студиото на предаването “100% будни” по БНТ.. Поводът бе Световният ден на фибромиалгията.

Синдромът на фибромиалгия е хронично заболяване, за което се смята, че влошава качеството на живот на 2 до 4% от населението. Оплакванията са широко разпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Буквално изцежда физическите и психическите сили и значително засяга работоспособността.

д-р Валентина Решкова
Д-р Валентина Решкова е ревматолог в Клиниката по ревматология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Съотношението жени : мъже, които страдат от заболяването, е 9:1. Това са предимно млади хора, до 45 г., в най-активната си възраст.

Смята се, че фибромиалгията е болест на съвремието, тъй като в огромен процент от случаите се причинява от силен стрес, неудовлетвореност или негативни емоции като загуба на близък човек, любим.

Фибромиалгията често остава неразпозната заради широкия набор от симптоми, които могат да бъдат характерни и за много други заболявания.

Лечението е симптоматично и се осъществява на първо място от ревматолозите. Отношение имат и невролозите, както и психиатрите, тъй като тези пациенти често страдат от безпокойство и депресия.

В УМБАЛ “Св. Иван Рилски” фибромиалгията се лекува в Клиниката по ревматология, като за пациентите е осигурен мулдидисциплинарен екип, включват специалисти и от други области.

Д-р Валентина Решкова е ревматолог в Клиниката по ревматология на УМБАЛ”Св. Иван Рилски” и преподавател в Медицински университет, София. Има 2 защитени дисертации на тема „Фибромиалгия” – за Доктор по медицина и Доктор на науките. Тя е един от най-големите специалисти в България в лечението на тази болест.

Повече за това, което разказа тя за диагностиката и лечението на фибромиалгията, можете да видите във ВИДЕОТО.

Източник: “100% будни”, БНТ