Компютърната томография – какво представлява и в какви случаи се използва

Компютърната томография – какво представлява и в какви случаи се използва

На днешния ден преди 125 години Вилхелм Рьонтген прави първата рентгенова снимка, на своята съпруга. Събитието е епохално и променя съвременната медицина.
Избрахме именно този ден, за да започнем една поредица, в която да ви разкажем за възможностите на съвременната образна диагностика – какви са основните образни изследвания, кога се прилагат и каква е тяхната специфика. Започваме с компютърния томограф, който повечето хора познават като скенер. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполагаме с 16- мултидетекторен компютър-томограф „GE Brightspeed”, който е най-съвременно поколение. Предстои да ви разкажем за двата ЯМР-апарата и изследванията, които се правят с тях, за двата бипланови ангиографски апарата, както и за дигиталния рентгенов апарат, който допълва арсенала на образната диогностика в болницата.

Към Отделение по образна диагностика
За записване на час за ЯМР/КТ: 02/952 27 80 (8:00 – 14:00)
За консултации във връзка с ЯМР/КТ изследване: 2/952 59 07 (8:00 – 14:00) 
Д-р Марин Пенков, началник Отделение по образна диагностика
д-р Ю. Тодоров
График за провеждане на образни изследвания по време на пандемията от ТУК

Малко предистория

Компютърната томография използва математическия алгоритъм, разработен през 1917 г. от австрийския математик Йохан Радон. След работата на физика Алън Кормак между 1957 и 1963 г. електроинженерът Годфри Хаунсфийлд създава множество прототипи. Двамата получават за своите разработки Нобелова награда за медицина през 1979 г. Първата снимка с компютърен томограф на човек е направена през 1971 г. През 1972 г. започва серийно производство на този тип апаратура (Източник: https://bg.wikipedia.org/)
Какво представлява КТ изследването?

КТ е специализиран рентгенов тест. Може да осигури доста ясна информация от вътрешността на тялото ви. По-специално, той може да даде детайлна информация за всички органи и структури на тялото, която не възможно да се събере от обикновени рентгенови снимки.

Компютъртомографското изследване (КТ) е специално рентгеново изследване, при което различните части на тялото се пролъчват от рентгенови лъчи послойно. Получените образи се изобразяват на монитор като напречни срезове. Така има възможност точно да се определи мястото и големината на болестно огнище (например тумор, инфекция) и взаимоотношението му с околните органи. Това често е от голямо значение за планиране на правилното лечение.

Как се провежда КТ изследване?

За изследването трабва да легнета на маса, която се предвижва бавно в пръстеновиден отвор на компютърния томограф (Гентри).
Гентрито е относително голямо и можете да говорите спокойно със своя лекар или помощник по всяко време. Няма причина да се притеснявате и да се страхувате от рентгеновата тръба. По време на изследването трябва непременно да лежите напълно неподвижно и отпуснато, да избягвате движенията и да следвате точно указанията за дишане.
В много случаи е необходимо поставянето на контрастно вещество, интравенозно, за да се получи по-добра информативност на образите.
По време на въвеждането на контраста е възможно да почувствате затопляне в тялото, което изчезва след секунди и е напълно безопасно.
КТ изследването е напълно безболезнено и продължава от 10 – 30 мин., след което е нужно допълнително време за обработка и преценка на образите.

Вижте как протича изследването при деца и при хора, които по една или друга причина предпочитат изследването да бъде проведено под анестезия от ТУК

Алтернативни методи:
Алтернативни методи биха могли да бъдат ехографията, ЯМР изследването (метод използващ магнитно поле и радио вълни за получаване на образи) и сцинтиграфията. Ако имате желание, помолете своя лекар да ви обясни алтернативите и защо във вашия случай е избрал КТ изследване.

ПРИЛОЖЕНИЕ
1.КТ е метод на първи избор при всички спешни състояния като исхемични и хеморагични инсулти и травми.
2. За откриване на аномалии в тялото, възпалителни и тумори заболявания.
3. За откриване и предоперативна оценка на заболяванията на всички съдове -стенози, аневризми и артериовенозни малформации.
4. При клинични симптоми или подозрение за заболяване от други тестове.
5. За предоперативна оценка и предоставяне ясна картина на хирурга преди всички видове операции.
6. За да се определи точно мястото на туморите преди лъчетерапия.
7. При избор на най-подходящото място за вземане на тъканни проби (биопсии).
8. При проследяване на заболяванията.
9. Контролиране на изхода от заболяванията.

ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ
Нито едно медицинско изследване не е напълно лишено от рискове. КТ изследването се причислява към ниско рисковите процедури. Прилаганите контрастни материи обикновено се понасят много добре. Въпреки това те могат по време на изследването или кратко след него да доведат до посочените усложнения:
• разстройство, газове, спазми, гадене или други оплаквания, при изпиване на контрастно вещество, които отшумяват сами. Гадене и повръщане могат да се срещнат и при интравенозното въвеждане на контрастна материя.
извънредно рядко: увреда на кожата, меките тъкани и нервите ( например: абсцес от иглата, некроза на тъканите, дразнене на нерви и вени) като последици от венозната апликация на контрастното вещество, които трябва да се лекуват медикаментозно или хирургично и могат да доведат до продължителни или постоянни оплаквания (белези или болезнени усещания).
рядко: леки алергични реакции към контрастното вещество, които се изразяват в повръщане, сърбеж или зачервяване на кожата. В повечето случаи те отминават сами и не се нуждаят от лечение.
много рядко: тежки алергични реакции с оток на лигавицата на ларингса, нарушения в дишането, сърдечно–съдов колапс и гърчове, които налагат незабавно интензивно медицинско лечение. Те могат да бъдат животозастрашаващи.
извънредно рядко: При предходно страдание на бъбреците или щитовидната жлеза, при въвеждането на контрастното вещество. да се стигне до влошаване на функцията на (до отказване) на бъбреците, както и до хиперфункция на щитовидната жлеза. При това може да има нужда от медикаментозно лечение.
Лъчевото натоварване, свързано с КТ изследването, особено на съвременните апарати, какъвто е и този, с който разполата УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, е толкова малко, че не могат да се очакват лъчеви поражения на организма, което позволява по–дълго време на изследване или повтаряне на изследването.
В случаите на бременност има риск от увреда на плода. Задължително съобщете на лекарите ако сте бременна или дори ако имате подозрение за бременност.
ВНИМАНИЕ
Преди изследването:
Моля следвайте стриктно назначенията на вашия лекар ( ядене, пиене, прием на лекарства ). Внимание диабетно болни: определени медикаменти ( Метформин – съдържащи антидиабетни средства) могат да взаимодействат с контрастната материя и да доведат до органни нарушения (от нарушаване на бъбречната функция до бъбречна недостатъчност). Обърнете се към лекуващият си лекар за информация кога и за колко време може да прекратите приема на медикаменти.
Ако няма никакви специални предписания, по възможност не яжте и не пийте нищо 2 часа преди изследването и не пушете поне 1 час.
След изследването:
Ако няма специални предписания след изследване с контрастна материя трябва да пиете много течности, за да се ускори отделянето на контрастното вещество. Ако в деня след изследването или в следващи дни ненадейно се появят оплаквания като сърбеж, щипане в носа, болки, гадене, разстройство или други подобни симптоми, моля информирайте веднага своя лекар.
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЛЕКАРЯТ:
За да се разпознаят навреме опасностите и, за да може да ви предпазим от възможните рискове, лекарят провеждащ изследването, трябва да знае отговорите на следните въпроси:

1. Провеждано ли е до сега при вас КТ изследване, ядреномагнитен резонас или друго рентгеново изследване?

2. При провеждане на рентгеново изследване с контрастна материя срещали ли се проблеми като: сърдечни, шок, зачервяване на кожата?

3. Имате ли смущения в обмяната на веществата ( диабет) или във функциите на важните органи (сърце, съдове, бели дробове, черен дроб, бъбреци, нервна система)?

4. Знаете ли за нарушения във функцията на щитовидната жлеза? (хипо/хипер – функция)

5. Имате ли алергии към медикаменти (специално йод и пеницилин), лейкопласт, латекс, храни, ЯМР или КТ контрастни вещества? Астма или сенна хрема?
6. Взимате ли редовно някакви медикаменти? (сърдечни, болкоуспокояващи, намаляващи кръвното налягане, повлияващи кръвосъсирването)
7. Жени в детеродна възраст: Възможно ли е да сте бременна? 

ОЧАКВАЙТЕ НА 29 ДЕКЕМВРИ: ЯМР – какво представлява изследването и в какви случаи се използва

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”