Безплатни онлайн консултации в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на онкологичните заболявания

Безплатни онлайн консултации в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на онкологичните заболявания

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Деня на онкологичните заболявания (4 февруари). В унисон с актуалната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса в България, болницата организира безплатни консултации от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco.

На 4 и 5 февруари 2021 г., между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов – хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и при д-р Виолетка Маринова – онколог, като използват иновативното приложение. С помощта на платформата, те ще могат и да изпратят цялата налична документация, свързана със заболяването си, към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От лечебното звено се ангажират да отговорят в срок от 7 дни на всички постъпили заявки за текст консултации.

Онлайн консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в областта на онкологията и хематологията. Записването за видео консултациите ще става до изчерпване на предвидените за целта часове. От лечебното заведение припомнят, че те не могат да заместят физическия преглед и имат само информативен характер. 

За онлайн консултация с Д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, моля кликнете на ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ С Д-Р ЙОРДАНОВ:

За да запазите час за ВИДЕО КОНСУЛТАЦИЯ е необходимо да инсталирате мобилното приложение на платформата:

За устройства, използващи iOS операционна система (устройства на Apple) изтеглете необходимото приложение от ТУК
За устройства, използващи Android изтеглете необходимото приложение от ТУК

За онлайн консултация с д-р Виолетка Маринова, онколог, моля кликнете на ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ С Д-Р МАРИНОВА


В България около 2,5% от населението страда от някакъв вид злокачествено заболяване. Статистиката сочи, че през последните години броят на тези пациенти се е удвоил, дори утроил. Един на всеки пет човека развива някакво онкологично заболяване през живота си, а един на всеки осем мъже и една на всеки единайсет жени, губи живота си заради такова.

Най-често срещан при жените е ракът на гърдата, следван от този на белите дробове, дебелото черво и на матката. Мъжете най-често страдат от рак на белия дроб, на простатата и на дебелото черво.

Съществува парадокс: броят на дамите, които развиват злокачествени заболявания, е по-голям, отколкото броя на господата. В същото време смъртността сред мъжете се запазва по-висока, отколкото при жените. Обяснението е, че раковите заболявания, характерни при жените, са по-лечими отколкото тези, които преобладават при мъжете.

Лидерска позиция сред хематологичните заболявания заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите  и хроничните левкемии. „В нашата клиника отчитаме значително покачване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин“, обяснява хематологът д-р Александър Йорданов.

За разлика от онкологичните заболявания, за които се знае много, хематологичните са по-малко известни. Те могат да засегнат всички компоненти на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също така и костния мозък, който ги произвежда. Лимфните органи като далак, сливици  и лимфни възли са обект на тези заболявания. Могат да бъдат разграничени грубо в категориите – доброкачествени и злокачествени. Сред често срещаните хематологични заболявания са анемиите, нарушенията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и  лимфоми. Те се нареждат на 5то място по честота сред българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лечение води до по-добра прогноза.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”