Лабораторията по клинична имунология въвежда два теста за хистаминова непоносимост

Лабораторията по клинична имунология въвежда два теста за хистаминова непоносимост

Високите нива на хистамин са причина за много хранителни алергии, могат да предизвикат и алергичен шок

На 29 април отбелязваме Световния ден на имунологията

Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ въвежда два нови показателя за изследване на хистаминовия интолеранс. Представянето им съвпада със Световния ден на имунологията, който отбелязваме на 29 април. „Това не е случайно съвпадение. Желанието ни беше по повод на Световния ден на имунологията да предложим на нашите пациенти още една стъпка по пътя към диагностиката на хистаминовия интолеранс и хранителните непоносимости“, обясни проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на ЛКИ. Той издаде, че от лабораторията са подготвили още една изненада за пациентите, която ще обявят утре.

Показателят „хистамин в плазма“ изследва нивата на този биогенен амин в плазмата. Диаминоксидаза (ДАО) пък е един от ензимите, които разграждат хистамина. До скоро извършването на тези изследвания беше свързано с изпращането им в чужбина, но това вече е възможно и у нас.

Диаминоксидаза (ДАО) се намира в различни части на тялото, но най-важната част от неговата функция се свързва с червата. Когато има дефицит на този ензим или процес свързан с потискане на неговата функция, хистаминът в организма не може да бъде разграден достатъчно бързо и това води до наличие на симптоми, свързани със състоянието известно като хистаминоза.

Какво е хистаминозата?
Хистаминозата (хистаминовия интолеранс) включва оплаквания, свързани с гастро-интестиналния тракт (подуване на корема, болка, запек, диария, дразнене при прием на определени храни), сърцебиене, главоболие, подуване на ставите, поява на секрет от носа, оток по клепачите. При много от пациентите хистаминовата непоносимост води до усилване на симптомите на основното заболяване (особено при пациенти с автоимунни заболявания). „Когато пациентът има част или болшинството от тези оплаквания, а същевременно при прегледа при специалист не се установява заболяване, много често става въпрос за хистаминова непоносимост“, обяснява доц. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, която е ръководител на проекта за въвеждане на двата показателя. Тя пояснява, че изследването на хистамина и ДАО допълват друг тест, който се прави успешно в лабораторията вече повече от 2 години – за хранителен интолеранс. „Хранителният интолеранс е по-скоро крайният етап в този възпалителен процес и затова е важно и тестването на хистамин и ДАО “, обяснява доц. д-р Иванова – Тодорова.

Доц. д-р Екатерина Иванова – Тодорова: „Всеки пациент е уникален. Няма два еднакви случая, затова винаги се стремим да подходим към всеки индивидуално. Следователно за нас проблемът на всеки пациент е ребус, който трябва да разрешим, за да можем да му помогнем в максимална степен“

Има данни, че разпространението на хранителните алергии в световен мащаб се оценява на около 1-2% при възрастните.Оказва се, че в момента почти 20% от населението на западния свят страда от някакъв вид хистаминова непоносимост към храна, свързано с повишени нива на хистамин. Затова през 2011 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува научен доклад, в който предупреждава, че нивата на биогенни амини, открити в храни, предлагани на пазара в страни от Европейския съюз, могат да водят до риск за здравето на потребителите. Сред тях хистаминът има най-висок токсичен потенциал.

Заедно с други вещества на възпалението, отделяни по време на алергичните реакции, хистаминът също така предизвиква твърде силен, понякога животозастрашаващ, имунен отговор или алергичен шок.

Кои храни са богати на хистамини?
Тъй като бактериите са отговорни за образуването на хистамин, големи количества хистамин се намират във ферментирали храни (сирене, кисело зеле, вино), както и в храни с високо съдържание на протеини като риба и морски дарове. От друга страна хистамин се образува и при консервирането на много хранителни продукти, както и в някои зеленчуци и плодове. Например спанака и доматите.

На този етап тестването на двата показателя не се поемат от НЗОК. В Лабораторията по клинична имунология изследването на хистамин в плазма струва 29 лв., а на нивата на ДАО – 39 лв. Пробите се вземат всеки делничен ден от 8:00 до 14:00 часа (не е необходимо предварително записване), а резултатите стават готови в рамките на 2 седмици.

Важно условие преди пациентът да отиде да се тества:

Поне седмица да не е приемал медикаменти, които блокират хистамина (най-общо казано противоалергични лекарства, включително H1 и Н2 блокери), както и кортикостероиди, тъй като това би компроментирало изследването за хистамин.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”