И болният с рак, и този с корона вирус, имат еднакво право да бъдат спасени

И болният с рак, и този с корона вирус, имат еднакво право да бъдат спасени

Доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше гост на предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия. А темата – една от най-актуалните в момента: какво се случва с пациентите с хронични и онкологични заболявания. Оказва се, че в тези сложни времена, когато много от рутинните процедури в болниците са спрени, образната диагностика може да бъде в помощ на тези пациенти. И разбира се хирурзите, онколозите, химио и лъчетерапевтите, които продължават да бъдат на своите места.

Водещ: Доц. Каракостов, в криза сме, но има и много други заболявания – хронични, онкологични, които не търпят отлагане. Много хора се питат какво се случва с тях, след като прегледи и изследвания са отложени за незнайно колко време. Какво да кажем на онкоболните, които чакат за такава операция, но тя в момента не може да бъде направена?

Доц. Васил Каракостов: В случая ние се намираме в една извънредна ситуация, един неприятен гост, който никой не е очаквал и с когото целият свят се бори. В рамките на това, което се случва в нашата страна, аз приемам позитивно мярката пациентите да бъдат ограничени като социален контакт, да бъде ограничена възможността те да комуникират един с друг и да се ограничи комуникацията с общопрактикуващите лекари. В заповедта на министерството е описано ясно за какво става въпрос: спират се планови прегледи и оперативни интервенции, които не включват това, което касае живота, здравето и предстоящата инвалидност на хората. В света се смята, че около 14 човека на 100 000 население имат неблагоприятния шанс да се разболеят от мозъчни тумори всяка година. Никъде не са спрени оперативните интервенции за пациенти, които са с онкологични заболявания. В нашата Клиника по неврохирургия продължаваме да оперираме такива пациенти всеки ден. Както виждате, поне до момента, в центровете, където се лекуват онкологично болни, няма отделения, където да се лекуват пациенти с COVID-19. Т.е. все пак здравните власти са се съобразили с това, че онкологично болните имат правото да получат адекватна помощ навреме, за да не стане безсмислена тя. Не може един човек, който се е разболял от рак, да му кажем „ти ще чакаш, защото ние трябва да спасим този с корона вируса“. И двамата имат пълното право да бъдат спасени и лекувани.
В този смисъл наистина е трудно да се отграничат в момента специализирани заведения, които се занимават с онкологично болни и да могат да се отделят на същото място и зони, според изискванията на съответните протоколи за лечение на заразно болни, така че от тази страна да са само болни с COVID-19, а от другата да бъдат пациенти с онкологични заболявания. Лечението на онкологично болни е един процес – от диагностиката, през оперативната интервенция и след това лечението с химиотерапия или облъчване. Затова преди 3 или 4 години Министерството на здравеопазването набеляза своите стратегически направления: комплексното лечение в едно заведение на онкологично болните. (Едно такова заведение е и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където имаме възможност да извършим целият обем от грижи за тези пациенти: от диагностиката с последно поколение образни изследвания, през оперативното лечение и последващата терапия – независимо дали химиотерапия или лъчелечение, вкл. и радиохирургия.)
Онкологичните пациенти имат проблеми с имунната си система, особено тези, които са подложени на лъчетерапия или химиотерапия. Според една от теориите вирусите са в основата на тези заболявания, особено, когато става въпрос за гинекология, проблеми с яйчниците и маточната шийка. В бъдеще т.нар. ретро вируси са тези, които ще бъдат на мода и върху тях ще бъде насочено цялото внимание.

Водещ: Добре, в сегашната ситуация (ясно е, че спешни операции не се отлагат) въпросът е какво става с хора, които са диагностицирани или им е открит тумор, който все още не е доказано дали е доброкачествен или злокачествен, защото трябва да им се направи биопсия, а тези биопсии в момента са забавени. Фатално ли може да е това забавяне? И какво да правят хората, които чакат за биопсия – има страшно много, които чакат и задават този въпрос.

Доц. Васил Каракостов: Абсолютно права сте в истината на този въпрос. Но съвременната образна диагностика, т.нар. ядрено-магнитен резонанс в над 90% може да отдиференцира дали туморът е доброкачествен или е злокачествен.

Водещ: Искате да кажете, че няма нужда от биопсии?

Доц. Каракостов: Не, разбира се. Искам да кажа, че ЯМР детайлно дава образа на тумора /говоря за туморите в мозъка, но до голяма степен това важи и за туморите в цялото тяло/. Когато туморът има ясни граници, в рамките на един период от време той не е променил обема си, измерванията, които се правят за неговата плътност, как той приема контраста, как реагира околната тъкан, дават основната характеристика на този тумор. Биопсията има значение до толкова, до колкото да се отдиференцира степента на злокачественост на недобрите тумори. Т.е. да се разбере те в какъв стадий са. Тогава се определя и химио и лъчетерапията Тумори, които се смятат за по-агресивни, които в рамките на 20 дни могат да променят обема си с няколко милиметра, се третират по един начин, а тези, които в рамките на 1 година променят обема си, по друг начин. Така че биопсията не решава в момента какво ще се прави, а в бъдеще, след операцията, какво ще е лечението на този болен.

Водещ: Т.е. лекарите, след като са открили образувание, трябва да знаят или поне с голям процент на сигурност да предполагат дали е злокачествено или не.

Доц. Васил Каракостов: Обикновено те не пропускат, когато туморът има белези за агресивност, да го насочат за оперативно лечение.

Водещ: Въпросът е в това „обикновено“. Хората се страхуват и искат да бъде напълно доказано, че е нещо доброкачествено и могат да бъдат спокойни, че операцията може да бъде отложена.
Ако продължим темата за женските консултации, които също са забранени в момента. Или пък жени, които имат съмнения, с някакви изменения, които трябва да бъдат погледнати преди да са се превърнали в раково образувание. Там как се процедира?

Доц. Васил Каракостов: Моето впечатление е, че повечето от жените ходят при един и същ генеколог и рядко го сменят. При редовното ходене на профилактични прегледи и правенето на цитонамазки се следи за това какви клетки могат да се открият. Ако при последния преглед има необичайна находка, която показва атипични клетки, тогава се отива по-нататък и се взема биоспия. Но в този период от време, когато има последна находка, един опитен гинеколог може да прецени какво може да се направи. Не пречи пациентът, когато има много атипични или ракови клетки, да бъде носочен наистина за оперативно лечение, защото това ще е до голяма степен забавящо неговият лечебен процес. Знаете, че досега говорехме за времето и профилактиката.

Водещ: Точно това е въпросът: дали има време сега от последния преглед до следващия, който не се знае кога ще бъде?

Доц. Васил Каракостов: Ще е безотговорно, ако аз действам като Ксанакс на пациентите и им кажа „не се притеснявайте“. В извънредна ситуация сме. Вероятността пациентът, отивайки при гинеколога си, да се срещне с вируаса е реална. Това в момента е нещо, което не ни е познато. Целият свят се опитва да напипа как да го пребори. Виждате едно лекарство, второ лекарство, трето лекарство.

Водещ: Изводът е, че трябва да имаме доверие на лекарите във всеки един случай!

Интервюто можете да изгледате ТУК (след 15-та минута)