PCR за всеки преди приемане в болница

PCR за всеки преди приемане в болница

Трябва ли Националната здравноосигурителна каса да поеме PCR тестовете на всички пациенти преди хоспитализация, както предвижда неподписаният все още Анекс към НРД. Защо от сочени за пример в Европа по ограничаване на коронаинфекцията по време на първата вълна на пандемията се превърнахме в държавата с постоянно нарастващ брой на случаите. Какви са резултатите от отлаганите консултации и лечения по време на извънредното положение и какво да очакваме. За отговор на тези въпроси Clinica.bg потърси д-р Марин Пенков – началник на отделението по Компютърна и магнитно – резонансна томография към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Българският лекарски съюз напълно обосновано настоява в анекса към Националния рамков договор да бъдат включени скринингови тестове и PCR-пулове за КОВИД-19, които да се правят на всички пациенти, постъпващи в болница. Пределно ясно е, че навлезе ли

инфекцията в лечебните заведения,

ще имаме сериозен проблем. Трябва да се знае, че един лекар или лаборант се срещат по време на работа с десетки хора. Ако някои от тях се заразят, трагедията ще е огромна. Ще се наложи да бъдат затворени цели отделения, тъй като медици ще излязат в болнични или ще си остават вкъщи под карантина по едно и също време. Освен това постъпващите за лечение са пациенти със сринат имунитет от основното и имат още редица проблеми от съпътстващите заболявания. Попаднат ли в среда на зараза, леталният изход ще е факт за мнозина.

Противоепидемичните марки бяха разхлабени

прибързано. Резултатите са налице. Властите действаха на принципа на чука и танца. Те удариха силно с чука, а после не искахме да танцуваме със стил, подобно на танго, тоест да издържим повече, за да ограничим инфекцията.

Обърнахме го на кючек.

Според мен за опасността от коронавируса трябваше да говори и обяснява човек, на когото обществото има доверие. Така повече хора щяха да спазват препоръките за опазване от заразяване. Трябваше по-често да се напомня за носенето на маски, за миенето на ръцете и спазването на дистанция един от друг. Емблематичен факт след отпускането беше резултатът след мача „Локомотив – Пловдив” – ЦСКА. Осем дни по-късно вече имаше една впечатляваща заболеваемост. Така беше и в Бергамо, където масовите случаи започнаха пак след футболен мач там. Във Великобритания вече не крият, че заразата е тръгнала от срещата „Ливърпул” – „Атлетико – Мадрид”. Какво повече да се каже, освен това, че затворихме училищата, но отворихме дискотеките. Масовите събития на затворено могат да бъдат ограничени.

Много хора се страхуваха, а и още

се страхуват от заразяване с коронавируса и отложиха консултациите и лечението си. Това доведе до влошаване на състоянията им. В резултат вече имаме пациенти, които дойдоха в напреднал етап на болестта.
Истинските резултати от тези отлагания ще станат ясни след три-четири месеца. Очаквам основно скок на онкологичните случаи.

Огромен проблем, натрупан в годините е,

че българите не вярват на профилактиката. Факт – има нелоша програма за рака на гърдата по каса. Прегледите по нея са безплатни, но не всички жени, които са в риск, се възползват. Като цяло, нашенецът е свикнал да ходи на доктор, когато нещо го заболи. Мъжете над 50 години също трябва да си правят тест за рак простатата. Също безплатно. Положението и там е същото. Съвсем скоро ще започне скрининг за рак на белия дроб, отложи го коронакризата. Интересно ми е да видя какво ще се случи.

Автор: Силвия Николова

Източник: clinica.bg